Franţa şi Germania ne presează să scumpim gazele

GDF Suez şi E.ON, cei doi mari operatori de pe piaţa locală de gaze, vor obţine, în curând, o majorare de aproape 6% a tarifului reglementat. Reprezentanţii lor ceruseră o majorare de cel puţin două ori mai mare.

Preţul gazelor pentru populaţie se va scumpi, cel mai probabil, cu 5,6% în perioada imediat următoare însă aceasta va fi singura scumpire din acest an, a declarat, pentru Money.ro, Petru Lificiu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Potrivit acestuia există presiuni foarte mari pentru majorarea tarifelor din partea ambasadorilor Franţei şi Germaniei ţările de origine ale celor doi mari operatori de pe piaţa românească de gaze GDF Suez şi E.ON.

“Într-adevăr am înaintat o scrisoare către Parlament în care recomandam să se aprobe o majorare a tarifului reglementat cu 5,6%. Este vorba de recunoaşterea unor costuri pe care cei doi operatori le au. Acum se analizează propunerea în Consiliul de Reglementare iar dacă se va aproba va fi sufiecient pentru 2010. Nu va mai exista o altă majorare de tarife în acest an. Ambasadorii Franţei şi Germaniei fac presiuni serioase asupra instituţiilor de stat ca să se realizeze această scumpire. Nu poţi să nu ţii seama de ei. Totuşi GDF Suez şi E.ON sunt cei mai mari contribuabili la bugetul Europei unite”, a spus oficialul citat. Scumpirea gazelor este deja inclusă în ţinta de inflaţie din acest an stabilită împreună cu BNR, mai spune Lificiu.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Raddu spune

    „Este vorba de recunoaşterea unor costuri pe care cei doi operatori le au”

    Si pana acum nu le-au avut sau cum? Si ce ma intereseaza pe mine consumator de costurile lor? Ei ar trebui sa se eficientizeze pentru a se incadra in pret, nu una-doua, hopa cu pretul!

    (fiind practic monopoluri,nu se aplica povestea cu cererea-oferta)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata