Franţa va introduce o nouă taxă ca parte a planului de reformare a pensiilor

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va introduce o nouă taxă ce va fi plătită de familiile cu venituri ridicate şi de companii, ca parte a planului de reformare a pensiilor, conform unui articol apărut în ziarul francez ‘Les Echos’, care nu citează sursa informaţiei, transmite Bloomberg.

Autorităţile de la Paris se aşteaptă ca noua taxă să genereze venituri de miliarde de euro, susţine cotidianul francez. Taxa depăşeşte cadrul care limitează proporţia din venit ce poate fi plătită ca taxă, se arată în ‘Les Echos’.
Sarkozy a anunţat recent că reforma pensiilor va fi prioritatea sa pe anul în curs, lansând consultări cu sindicatele şi cu patronatele în vederea prelungirii vârstei de pensionare dincolo de 60 de ani, cât este stabilită în prezent.

Şeful statului francez examinează creşterea vârstei de pensionare la 61 de ani în 2015, la 62 de ani în 2020 şi la 63 de ani în 2030. Consultările iniţiate de Sarkozy au rolul de a netezi calea spre un acord de reformă al sistemului de pensii, despre care guvernul afirmă că ar putea înregistra un deficit de 100 de miliarde de euro până în anul 2050, dacă nu se iau măsuri rapid.

Un sondaj de opinie publicat recent în ‘Le Figaro’ a dezvăluit că majoritatea cetăţenilor francezi sunt îngrijoraţi de schimbările profilate, dar un director de la firma Global Equities din Paris a arătat că un număr tot mai mare dintre francezi încep să realizeze că reformele sunt inevitabile.
Creşterea speranţei de viaţă va transforma peisajul demografic al Franţei şi al altor state occidentale, sub forma creşterii numărului şi proporţiei oamenilor în vârstă şi în împovărarea unor sisteme de pensii deja depăşite de situaţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata