Fraude electronice, un pericol pentru toţi: Vezi de ce trebuie să te fereşti

Internetul ofera acces nelimitat tuturor pentru a se angaja in comertul global. Infractorii isi dau seama de sansele nelimitate pentru fraude care se pot comite pe scala mondiala. Este vorba de asa-numitele fraude electronice.

Ziare.com scrie despre cateva sisteme de fraude electronice pe Internet.

1. Web site-urile frauduloase

Web site-urile frauduloase devin din ce in ce mai numeroase. In timp ce navighezi pe Internet descoperi ca cineva ofera un televizor cu plasma, cu o diagonala de peste 1,5 m pentru numai 699,00 dolari americani. Un pret excelent, din moment ce produse similare se vand cu peste 2.500 de dolari.

Te grabesti sa „apuci” acest chilipir si platesti cu carte de credit, carte de debit sau cu un cec bancar. Ti se multumeste pentru „comanda” si ti se spune ca televizorul va fi expediat a doua zi. Astepti, si dupa un timp, spre surprinderea ta, nu mai poti gasi web site-ul acelei „companii„.

E o metoda de frauda „standard”: oamenii fac reclama falsa pe un web site, incaseaza tot ce pot in vreo 30 de zile si inchid operatiunea, deschizand alta la fel, dar cu alt nume. Totul se bazeaza pe „psihologia chilipirului”.

2. Munca la domiciliu

Munca la domiciliu, in special la momentul actual cand toata economia mondiala schiopateaza din greu, formeaza tinta perfecta pentru infractiunile pe Internet. Se face reclama atractiva, in sensul ca tot ce ai de facut este sa primesti plati prin posta, sa tii contabilitatea lor, sa-ti retii un comision de 10% si sa trimiti restul banilor, in forma de cec bancar, la o adresa in strainatate.

De fapt este vorba de un site fraudulos care te foloseste ca un „scut”. Toti „clientii” lor au adresa ta (unde au trimis banii) si te vor tine pe tine responsabil pentru neprimirea marfii. Infractorii sunt „bine, merci”, in timp ce tu apari ca autor al acestei fraude si esti tarat prin judecati sau prin inchisori. Culmea este ca nimeni nu te crede ca esti nevinovat!

Ce poti sa faci ca sa nu ajungi victima fraudelor electronice? Fii circumspect!

Cand vezi ceva extrem de ieftin, gandeste-te la motivele pentru care acea persona vinde ceva la un pret sub nivelul pietei. Ceva neverosimil de ieftin sau de avantajos, nu e verosimil. Mai presus de orice, ai incredere in propria-ti intuitie. E glasul subconstientului care vorbeste din experientele pe care tu le-ai uitat.

Exista o zicala americana care se potriveste bine in contextul acestei teme, cand e vorba de paragrafe cu litere minuscule: „Daca citesti paragraful cu litere mici, vei castiga o educatie importanta. Daca nu-l citesti, vei castiga o experienta importanta”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata