Joi, 22 aprilie, va fi grevă generală în învăţământ. Protestul riscă să blocheze probele pentru bac!

– Sindicaliştii din învăţământ nu au renunţat la greva generală de o zi, cu întreruperea totală a lucrului, programată joi, 22 aprilie, a declarat Liviu Pop, secretar general al FSLI.

– Federaţiile sindicale  susţin că profesorii nu vor participa la cea de-a patra zi a probei bacalaureatului

.

Federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ condamnă măsurile de intimidare pe care le-a iniţiat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin inspectoratele şcolare, împotriva cadrelor didactice care nu doresc să participe la proba de competenţe digitale.

‘I-am explicat ministrului Funeriu, care astăzi ne-a invitat la o discuţie la sediul Ministerului Educaţiei, că prin aceste procedee de intimidare va radicaliza acţiunile dascălilor. Am cerut ministrului să deschidem negocierea contractului colectiv de muncă şi ne-a refuzat. Vineri, ne vom întâlni pentru a discuta despre sporurile anulate’, a mai spus Pop.

Federaţiile sindicale au primit informaţii de la organizaţiile sindicale din teritoriu cum că profesorii sunt efectiv ameninţaţi de către angajaţii inspectoratelor şcolare, dacă nu participă la examenele de competenţe care se desfăşoară până joi.

Sindicaliştii din învăţământ cer:

  • introducerea amendamentelor propuse de federaţiile sindicale în Legea învăţământului,
  • eliminarea prevederilor ordonanţei privind disponibilizarea a 15.000 de angajaţi, în condiţiile în care este lipsă de forţă de muncă în învăţământ,
  • modificarea Legii salarizării unitare prin înscrierea personalului didactic în partea superioară a grilei de salarizare şi acordarea sporurilor de zece la sută pentru condiţii grele de muncă şi zece la sută pentru condiţii vătămătoare de sănătate şi
  • aplicarea hotărârilor judecătoreşti prin care angajaţii şi-au câştigat drepturile în instanţă.

Sindicatele din învăţământul superior afiliate la FSN Alma Mater susţin protestele sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar, fiind nemulţulite de Legea învăţământului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata