FSLI: Ministerul Muncii practică un limbaj dublu

9

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale practică un limbaj dublu, unul către partenerii sociali şi altul când postează pe site-uri proiecte de legi şi comunicate, consideră secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop.

„Intrăm la Comisia de Dialog Social cu rugămintea către reprezentanţii Ministerului Muncii să ne explice de ce practică un limbaj dublu: unul către partenerii sociali şi altul când postează pe site-uri proiecte de legi şi comunicate”, a declarat Liviu Pop.
Sindicaliştii aşteaptă clarificări la sistemul de salarizare din învăţământ, un răspuns la inventarierea problemelor din inspectoratele şcolare privind aplicarea OUG 114 cât şi la modul în care vor fi încadraţi educatorii absolvenţi din acest an.

„Nu putem face disponibilizări pe criterii financiare, nu putem face disponibilizări şi să destabilizăm sistemul de învăţământ. Aşteptăm rezultatele inspectoratelor de învăţământ şi stabilirea normelor de personal făcute de către aceştia”, a declarat Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.
Sindicaliştii din învăţământ susţin că la nivelul inspectoratelor şcolare s-au făcut abuzuri privind încadrarea numărului de elevi pe clase cât şi comasarea unităţilor şcolare fără acordul consiliilor locale.

De asemenea, sindicaliştii din învăţământul superior reprezentaţi de Anton Hadăr, preşedinte al FS Alma Mater, speră să iasă de la aceste discuţii cu clarificări privind activitatea de cercetare în cadrul învăţământului universitar. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a convocat, pentru marţi, la ora 10,00, la sediul MECTC, Comisia de Dialog Social.

Principalele puncte de pe ordinea de zi vor fi analiza revendicărilor transmise de federaţiile sindicatelor din învăţământ şi discuţiile referitoare la Legea 387/2009 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 40/2009 pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului nr. 84/1995 şi a Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.

În comisie se vor purta discuţii cu privire la proiectul ordinului privind aprobarea specializărilor de nivel universitar care conferă dreptul absolvenţilor liceelor pedagogice de a ocupa funcţiile didactice de profesor în învăţământul preşcolar şi profesor în învăţământul primar, proiectul ordinului pentru aprobarea anexelor Centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar 2010, cuprinzând disciplinele/modulele corespunzătoare profilului posturilor/catedrelor din aria curriculară tehnologii – discipline tehnologice.

Totodată, va fi constituită Subcomisia de Dialog Social din domeniul cercetării ştiinţifice. Potrivit sindicaliştilor, va fi abordată la întâlnirea de marţi şi problema disponibilizărilor din educaţie până la începutul anului şcolar 2010-2011. Una dintre nemulţumirile sindicaliştilor este legată de faptul că diminuarea numărului de posturi nu este însoţită de acordarea de salarii compensatorii şi de „venituri suplimentare”, acesta fiind motivul pentru care Federaţia Educaţiei Naţionale s-a retras de la negocierile din data de 20 ianuarie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata