FT: RBS îşi vinde fondul european de private equity pentru 400 milioane de euro

Grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland este pe punctul de a anunţa vânzarea fondului său european de private equity către fondul de pensii olandez Alpinvest, o tranzacţie evaluată la aproximativ 400 milioane de euro, informează Financial Times.

Tranzacţia, care ar putea fi anunţată în câteva săptămâni, vine în contextul în care RBS poartă în paralel discuţii referitoare la vânzarea fondului său american de private equity pentru 200 milioane de dolari.

RBS, companie controlată în proporţie de 70 la sută de guvernul britanic, încearcă să-şi vândă activităţile secundare pentru a-şi consolida rezervele de capital. Banca britanică poartă discuţii cu băncile spaniole Santander şi BBVA precum şi cu National Australia Bank în legătură cu vânzarea a 318 sucursale.

În întreaga lume băncile încearcă să scape de o parte din investiţiilor lor în fondurile de private equity, după ce întărirea reglementărilor a crescut costurile pentru băncile care deţin astfel de active. Luna trecută Bank of America-Merrill Lynch a anunţat vânzarea unui portofoliu de 1,9 miliarde de dolari de fonduri de private equity către compania franceză Axa Private Equity.

Şi alte mari bănci, inclusiv Lloyds Banking Group şi Citigroup, au de gând să încheie tranzacţii similare.

În luna martie a acestui an Royal Bank of Scotland a anunţat vânzarea diviziei sale de factoring din Germania (RBS Factoring) către GE Capital, divizia de servicii financiare a gigantului american General Electric, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii.

În anul 2008, RBS a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie, de 24,1 miliarde de lire sterline, şi mai multe mii de angajaţi ai băncii şi-au pierdut locurile de muncă. Royal Bank of Scotland a fost salvată numai prin intervenţia guvernului.

RBS a decis să renunţe la operaţiunile pe care le avea pe 15 pieţe, inclusiv în România. Procesul de vânzare a RBS România, fosta ABN Amro România, este coordonat de banca de investiţii elveţiană UBS, care se ocupă şi de vânzarea unei alte subsidiare RBS, cea din Slovacia.

RBS România are active de peste 2,2 miliarde de euro. Capitalurile proprii ale băncii din România, care era, în 2007, pe locul 12 în topul băncilor după active, se cifrează la aproximativ 200 de milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata