Funeriu pregăteşte o nouă lovitură: Multe universităţi de stat vor fi lichidate

– Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a prezentat Comisiei de invatamant a Senatului cu un nou set de amendamente pe care le-a tinut in secret.

– Despre aceste amendamente nici deputatii nu au stiut, iar dezbaterile pe marginea articolelor proiectului legii se desfasoara cu usile inchise. La discutii paticipa membrii comisiei, ministrul Funeriu si cativa deputati.

Din lipsa de cvorum, nu se voteaza articol cu articol, asa cum prevede procedura, ci la sfarsit, dupa ce se incheie discutiile cu ministerul pe marginea amendamentelor, scrie Puterea.

Potrivit unuia din amendamente, Funeriu vrea sa elimine mai multe universitati de stat, evident, cele mai multe vizate fiind din provincie, cerand eliminarea articolului 178 si introducerea unui alineat special (3) la articolul 175.

Articolul in cauza stipuleaza ca „in cazul universitatilor publice, in maximum 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va initia o lege de comasare prin fuziune a universitatilor. Mai departe, la alineatul 4, demnitarul clarifica ce trebuie sa se inteleaga prin fuziune: „Fuziunea prin comasare sau absorbtia prin fuziune se va face in jurul institutiilor din categoria universitatilor de cercetare avansata si educatie si tinand cont de proximitatea geografica„.

Inspectorii de specialitate din departamentul de resort al ministerului din unele orase, precum Targu-Jiu, Galati, Oradea sau Baia Mare, sustin ca tinerii risca sa ramana fara universitati si vor trebui sa cheltuie sume consistente de bani pentru a-si sustine examenele finale in centrele din marile orase, acolo unde vor fi arondati.

Totodata, prin noua lege se doreste eliminarea nepotismului din functiile de conducere de la nivelul universitatilor, insa Funeriu nu este de acord ca acest lucru sa se intample si la nivelul facultatilor.

La articolul 118 (b), el propune urmatoarea modificare: „Situatiile de conflicte de interese si incombatibilitati, incluzand prevederea ca in aceeasi universitate nu pot ocupa simultan functii de conducere, la oricare nivel, soti, afini si rude pana la gradul III, inclusiv”. Fata de textul de baza a fost schimbat un singur cuvant: in loc de „facultate” apare „universitate”.

Citește și
3 Comentarii
  1. adela spune

    Este mai bine dupa parerea mea sa se clasifice universitatile pe categorii decat sa se aplice fuziunea prin absorbtie. Si in tarile UE exista mai multe categorii de universitati, performante si mai slabe. Stiti vorba aceea ,,nu exista padure fara uscaturi,, deci si in universitatile mari pot fi uscaturi, dupa cum as spune eu nu exista padure complet uscata si in universitatile mici sunt multe departamente bune si studenti buni. E mai bine sa cureti padurea aceasta mica si sa o ajuti sa evolueze decat sa o ,,lichidezi,,. E usor sa o tai si apoi greu sa mai creezi ceva. Asa s-a procedat in toata tara noastra, s-a distrus tot.

  2. adela spune

    Nu as vrea sa fiu in pielea d-lui ministru Funeriu. Trebuie sa fii tare responsabil si tare gandit cand iei astfel de decizii. Dansul e setat pe performanta la cel mai inalt nivel dar…..in invatamant si notele de trecere a elevilor si studentilor sunt intre 5 si 10. Nu sunt elevi si studenti numai cei cu note mari! Atentie la decizii de extrema!

  3. eu spune

    si asa universitatiele sunt slab frecventate de studenti si cu toate acestea nu sunt promovate unele s-au transformat din institutii publice de invatamant in centre de cercetare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata