G20, secretul bancar sau istoria in ritm accelerat

 
Summitul G20, care va avea loc la data de 2 aprilie, la Londra, progreseaza in ritm lent. Dar un lucru este sigur: marile tari isi vorbesc si evoca, in special, noile subiecte care merita o coordonare mondiala, scrie ziarul Le Temps. Sâmbata, ministrii de finante ai G20, reuniti la Horsham (lânga Londra), au reusit sa-si disimuleze divergentele sau, cel putin, au facut astfel incât principalele obiective de cooperare sa fie mentinute pe agenda.
 
Este un progres, apreciaza Le Temps. Acesta se explica prin faptul ca niciunul din marii actori ai G20 nu-si poate asuma riscul unui esec complet. Statele Unite sau Marea Britanie sunt prea slabite ca sa-si joace singure cartea. China a indraznit, desigur, sa ceara garantii pentru datoria americana, ceea ce era de neconceput chiar si acum un an.
 
Dar, ea isi infrâneaza indrazneala, deoarece Beijingul stie ca prosperitatea sa depinde si de reinstaurarea marilor echilibre in tarile dezvoltate si de buna intelegere comerciala, este de parere ziarul elvetian. În schimb, Europa nu a obtinut un acord formal asupra unei noi reglementari a pietelor financiare, dar a reusit sa inlature un obstacol: subiectul nu mai este un tabu absolut. În final, li s-au promis FMI si Bancii Mondiale noi alocari bugetare pentru a veni in ajutor celor mai fragile tari.
 
Fara indoiala, G20 nu va fi comparabil in istorie acordurilor de la Bretton Woods, dar el marcheaza inceputul unui proces de negocieri multilaterale care esuau pâna acum din cauza asimetriei puterilor. Pentru Elvetia, care a fost fortata sa abdice la capitolul evaziune fiscala, acest lucru inseamna ca va trebui sa se lupte ca sa intre in grupul expertilor G20.
Aceasta tara, care are un talent deosebit de negociere pe plan bilateral, se regaseste singura si putin suprinsa pe scena multilaterala unde aliantele sunt dictate de catre blocuri, mai noteaza Le Temps.
 
Derularea accelerata a evenimentelor la care se asista deschide o noua dimensiune a relatiilor Elvetiei cu lumea. Fara indoiala, raporturile cu Uniunea Europeana ar putea fi modificate profund, chiar daca acest lucru s-ar produce numai in planul simbolurilor sacre.
Calea bilaterala, cu un secret bancar relativ, poate ca tocmai a suferit si ea o actualizare atât de recenta incât merita acel tip de examinare pe care elvetienii nu o mai preconizau, convinsi ca istoria nu se mai scrie decât intr-un singur sens si intr-o dimensiune unica, incheie Le Temps.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata