Gabriel Oprea, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA au dispus, miercuri, efectuarea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care sunt cercetaţi şi foşti şefi ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

„Luând cunoştinţă de rezultatele supunerii la vot de către plenul Senatului, la data de 24 februarie 2016, a cererii transmise de DNA (cerere de încuviinţare a urmăririi penale), procurorii (…) au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcţiile de viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-un comunicat al DNA.

În anul 2015, în documente se poate verifica, instituţii abilitate ale statului au identificat ameninţări la adresa conducerii Ministerului de Interne din anul 2015, sunt documente în acest sens, s-a lucrat integrat, Ministerul de Interne, DIPI, SRI, Direcţia de Informaţii a Armatei. În acest context, DIPI a reînfiinţat o fostă unitate de pază a conducerii MAI, gen Acvila, au plecat de la zero, printre altele au achiziţionat o maşină, care este în acest dosar. Nu am cerut această maşină, se poate demonstra acest lucru, de altfel şi fostul şef al DIPI a recunoscut în cadrul declaraţiei că nu am cerut aşa ceva, nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie”, a spus Oprea.

El a adăugat că în timpul mandatului său nu s-a achiziţionat doar o maşină, ci s-au achiziţionat legal, în mod transparent, peste 5.000 de autoturisme, pentru poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi, pompieri şi alte structuri, pentru ca aceştia să-şi poată îndeplini misiunile.

„Sunt nevinovat şi am să-mi demonstrez nevinovăţia. Întotdeauna mi-am făcut datoria”, a mai spus Oprea.

Pe 17 februarie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, la data faptei viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA a precizat că, la 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, şi Gabriel-Nicolae Pavel, şef al Serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august — octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziţionat în modalitatea de mai sus”, susţin procurorii.

În 15 februarie, DNA a anunţat că s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Nicolae Gheorghe, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Gabriel Nicolae Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului juridic DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Marian Dănuţ Iacob, comisar şef, la data faptei şef al Diviziunii Administrative în DIPI, pentru deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale), şi Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie, la data faptei adjunct al şefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata