Gabriel Surdu s-a retras din firmele „Golden Gate” şi „Amisro Incorporation”

–  Consilierul local ieşean Mihai Gabriel Surdu şi-a cesionat, de curând, părţile sociale pe care le deţinea în firmele „Golden Gate” şi „Amisro Incorporation” SRL

–  „Golden Gate” anunţa, în anul 2006, construirea unei clădiri cu 18 etaje în zona fostei pieţe Dimitrov, dar peste proiect s-a aşternut praful

–  Anul trecut, Gabriel Surdu s-a retras şi din firmele „Valgab”, iar în acest an a continuat să-şi reducă prezenţa în statisticile de la Registrul Comerţului

 

De curând, consilierul local ieşean Mihai Gabriel Surdu s-a retras din firmele „Golden Gate” SRL şi „Amsiro Incorporation” SRL.

Surdu era unul dintre cei cinci asociaţi ai „Golden Gate” SRL, alături de Nahman Eliahu (cetăţean israelian), Toledano Shmuel (cetăţean american), Hecht Joseph Edwin (cetăţean american) şi Abitol Sandra (cetăţean american), iar administrator al firmei este Rahmut Moshe (cetăţean israelian).

În luna iulie 2010, Gabriel Surdu şi Abitol Sandra au decis să-şi cesioneze părţile sociale pe care le deţineau în firma „Golden Gate” SRL către Toledano Shmuel, care a devenit astfel asociat cu 42,05% din capitalul social al „Golden Gate”. Diferenţa de capital este deţinută de Nahman Eliahu (46,5%) şi Hecht Joseph Edwin (11,45%).

O operaţiune similară s-a consemnat şi în ceea ce priveşte societatea „Amisro Incorporation”, care avea aceiaşi asociaţi ca şi „Golden Gate”, fiind diferite doar procentele din capitalul social deţinut. Tot în iulie 2010, Gabriel Surdu şi Abitol Sandra s-au retras şi din această firmă, cei doi cesionându-şi părţile sociale tot către Toledano Shmuel, care a căpătat, astfel, controlul asupra a 46% din capitalul social al firmei, diferenţa fiind deţinută de către Nahman Eliahu (45%) şi Hecht Joseph Edwin (9%).

 

Peste proiectul „Golden Gate” s-a aşternut praful

De numele societăţii „Golden Gate” se leagă răsunătorul proiect de construire a unei clădiri cu 18 etaje şi cu câteva niveluri de parcare subterană în zona fostei pieţe „Dimitrov”.

Proiectul „Golden Gate” a fost anunţat în mai 2006, ca urmare a unei asocieri între omul de afaceri Gabriel Surdu şi israelienii de la „ENG International”, reprezentaţi de Moshe Rahmut. La momentul respectiv, s-a organizat un concurs de idei cu tema „Impact Urban – Bulevardul Independenţei”, în urma căruia au fost reţinute şi premiate trei proiecte. De asemenea, s-a mai avansat ideea includerii în acest proiect şi a terenului de pe cealaltă parte a bulevardului „Independenţei”, din parcarea „Romtelecom”, în vederea construirii unui ansamblu format din două corpuri de clădire de o parte şi de alta a străzii, legate printr-o pasarelă.

După patru ani de la momentul respectiv, nu se mai aude nimic despre proiectul „Golden Gate”. Mai mult decât atât, firma „Golden Gate”, înfiinţată special pentru a gestiona această investiţie, nu dă deloc semne că s-ar ridica la nivelul unui investitor capabil să gestioneze un astfel de proiect. Societatea figurează cu un singur angajat şi a avut în 2008 o cifră de afaceri de 48.317 RON, iar în 2009 de 13.738 RON, obţinând un profit de 39.089 RON şi, respectiv, 4.839 RON.

Mai mult decât atât, la nivelul anului 2008, societatea raporta datorii de 6.251.554 RON. În schimb, are active imobilizate în valoare de 6.485.803 RON, aceasta fiind, probabil, valoarea terenului din „Independenţei”.

La fel ca şi „Golden Gate”, şi firma „Amsiro Incorporation” SRL se evidenţiază doar prin valoarea activelor imobilizate, în acest caz de 1.839.303 RON. În rest, societatea a încheiat anul trecut cu pierderi de 3.800 RON, iar în 2008 a consemnat un rezultat negativ de 7.439 RON, în acel an societatea raportând şi datorii de 2.387.713 RON.

 

O retragere „de faţadă” sau efectele crizei?

Interesant este că Mihai Gabriel Surdu, cunoscut până nu demult ca un prosper om de afaceri, şi-a restrâns în ultimul an participarea în diverse firme.

Până în 2009, el deţinea câte 50 de procente din capitalul celor trei firme „Valgab” – „Valgab Construct” SRL, „Valgab Trust” SRL şi „Valgab Company” SRL, firme de la care a încasat dividende în valoare totală de 3.626.200 RON, conform declaraţiei de avere depusă de Surdu, în calitate de consilier local, în data de 3 martie 2009. Surdu era asociat în cele trei „Valgab” alături de cetăţeanul moldovean Valeriu Ciapchin.

În 2009, cele trei firme au fuzionat sub titulatura „Valgab Trust”, Surdu şi-a cesionat părţile sociale către Ciapchin, iar „Valgab Trust” a fost mutată în judeţul Prahova, unde a fost învârtită între mai mulţi cetăţeni moldoveni.

În iulie 2010, Surdu s-a retras şi din „Golden Gate” SRL şi „Amsiro Incorporation” SRL, rămânând, conform informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, cu participări doar în firmele „Terramold”, „Terramold Invest”, „Terramold Protect”, „Terramold Medical” şi „Terramold Construct” SRL, precum şi în societăţile „Forest Hills Gardens” SRL, „Storage” SRL şi „Avand” SRL.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata