Gabriela Baltag a solicitat ca membrii plenului CSM să meargă la Parchet,

Judecătoarea CSM Gabriela Baltag a solicitat, marți, în condițiile în care la ședința plenului Consiliului sunt doar 14 membri din cei 15 necesari pentru asigurarea cvorumului, ca membrii CSM să se deplaseze la sediul Parchetului General, pentru a ține ședința acolo.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lai Savonea, a anunțat, marți, că plenul CSM e în imposibilitatea de a demara ședința în condițiile în care sunt prezenți doar 14 membri din cei 15 necesari, potrivit legii.

Judecătorul Gabriela Baltag a propus atunci ca membrii CSM să se deplaseze la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), acolo unde procurorul general Bogdan Licu are o întâlnire la care participă și trei procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac.

„Acei membri CSM primesc o indemnizație consistentă și diurne, în limitele legii fiecare. Deci vă fac această propunere, dacă sunteți de acord, invităm și presa, să mergem până la Parchetul General și să facem ședința acolo. Am mai făcut la INM, au mai fost și alte locuri , la Iași, unde Consiliul și-a desfășurat ședința de plen. Și desigur să aveți în vedere, în situația în care nu agreați o astfel de propunere, să amânați în cursul zilei de astăzi, din oră în oră, ședința de plen. Poate totuși conștiința colegilor noștri se deșteaptă și vor veni să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Din câte știm noi, ei sunt în prezent, funcționează în CSM, nu în Parchetul General”, a solicitat judecătorul CSM Gabriela Baltag.

Ulterior, președintele Consiliului, Lia Savonea, a propus ca plenul CSM să ia legătura cu procurorul general Bogdan Licu, pentru lămuriri și l-a acuzat pe acesta că sabotează practic ședința CSM.

„Eu v-aș propune să încercăm să-l contactăm pe domnul procuror general, eu aș vrea să avem o discuție, prin videoconferință, prin orice se poate, să înțelegem și noi câteva dintre lucrurile care se întâmplă cel puțin așa , neobișnuit. Suprapunerea unor activități peste ședința de plen, invitarea procurorilor, vreau să știu …Este indispensabilă prezența a trei procurori din cadrul CSM la acaestă ședință? Eu găsesc destul de grav ce se întâmplă în această perioadă și cu concursul, este evident, nu mă feresc să o spun, chiar a procurorului general. Vă propun să-l consultăm și să intrăm în legătură directă cu dumnealui”, a declarat Lia Savonea.

Patru membri ai plenului CSM nu participă, marți, la ședință. Astfel, procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac sunt, marți, la întâlnirea Secției de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secției Parchetelor Militare, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcției Naționale Anticorupție, care are loc la Parchetul General.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Ana Birchall, și ea membru de drept în plenul CSM, este la Consiliul JAI de la Luxembourg.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata