Gabriela Szabo: „Sportul are nevoie de o reformă, acum sistemul este falimentar”

31

Multipla campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism Gabriela Szabo, în prezent consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, a afirmat într-un interviu acordat AGERPRES că sportul românesc funcţionează într-un sistem falimentar.

Szabo îşi exprimă concluziile după un an în această funcţie, în care vede lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, insistând pentru realizarea unei reforme a sportului nostru, cu precizarea că în prezent se lucrează la o strategie în acest sens.

AGERPRES: Cum se văd lucrurile din poziţia în care te afli acum, Gabriela Szabo, perspectiva fiind asupra întregului domeniu, nu doar din unghiul atletismului, pe care îl cunoşti atât de bine?

Gabriela Szabo: Se împlineşte un an de când lucrez la Ministerul Tineretului şi Sportului. Este clar că sportul de acolo este văzut dintr-o altă perspectivă. Şi o spun cu toată sinceritatea: nu-mi place. Nu-mi place modul cum funcţionează sportul în general. Cu o floare (rezultate ici-colo) nu se face primăvară. Astăzi se lucrează la strategia sportului românesc şi sper să fie reformatoare. Întrebarea este câţi dintre noi o vom agrea şi câţi vom fi capabili să o punem în aplicare.

AGERPRES: De la ce porneşte strategia aceasta?

Gabriela Szabo: Clar este că sportul românesc are nevoie de o reformă. Astăzi funcţionăm într-un sistem falimentar. Nu mai putem funcţiona ca în trecut. Se încearcă să se meargă din inerţie, aşa cum se întâmpla în anii ’90. Nu mai este posibil, ţinând cont şi de criza financiară de la nivel global. Să participăm la competiţii internaţionale doar ca să participăm, sau să facem şi performanţă? Este nevoie de acordarea unei priorităţi sportului de masă cu mai multă perseverenţă, nu sporadic, la nivelul întregii ţări, şi nu numai la nivel de copii.

Şi asta în paralel cu sportul de mare performanţă. Trebuie să existe o simbioză perfectă între sportul de masă şi cel de mare performanţă, care trebuie să fie o consecinţă a celui de masă. Dar pentru asta este nevoie de multă răbdare şi de foarte multă muncă. Aş vrea să văd activităţi mult mai multe, activităţi la nivelul cluburilor, de implicare, de promovare. Îmi doresc cluburi puternice, care să dea sportivi bine pregătiţi. Totul trebuie să funcţioneze într-un cerc. Fiecare trebuie să ştie care este locul lui în acest cerc.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News