Galaţi: Festivalul ”Antiquitas Rediviva”, la prima ediţie

Sute de gălățeni au participat, sâmbătă, 21 iunie, la prima ediție a festivalului ”Antiquitas Rediviva”, desfășurat în Situl arheologic Barboși – Tirighina, dar și pe străzile municipiului Galați.

Spectatorii au avut ocazia să vadă cum trăiau în urmă cu 1.900 de ani locuitorii din așezarea de la Tirighina, printr-un spectacol care a cuprins lupte între romani și daci și o paradă militară pe străzile Galațiului, antrenamente militare, ateliere de confecționare a ceramicii și a podoabelor și mai ales prin degustarea unor mâncăruri preparate după rețete antice.

Lângă Castrul Roman a fost organizată o miniexpoziție la care publicul a primit informații despre vestigiile arheologice și fotografii din perioada săpăturilor arheologice de la Tirighina. În deschiderea festivalului, au fost prezentate un moment artistic dedicat Sânzienelor, realizat de elevii Liceului de Artă Dimitrie Cuclin și un fragment din piesa ‘Iulius Cezar’, de Wiliam Shakespeare, în interpretarea trupei de teatru în limba engleză de la Școala nr. 26. După aceste momente, a început festivalul antic, care a cuprins antrenamente militare și o ”bătălie între daci și romani”. Fiind prima ediție, la festival au participat 18 membri ai Asociației de reconstituire istorică din Constanța. Astfel de festivaluri antice mai sunt organizate la Porolissum și la Mamaia, în Satul de Vacanță.

”După terminarea spectacolului, publicul a făcut fotografii cu membrii asociației de reconstituire istorică îmbrăcați în costume de daci și romani și a putut trage cu arcul. Apoi, a fost urmărită parada, care s-a desfășurat pe străzile din centrul Galațiului și pe faleza Dunării, unde au fost atelierele de lucru și unde, iarăși, publicul a putut încerca confecționarea de străchini și cănițe din lut, confecționarea de curele din piele și să vadă cum se confecționează o unealtă din metal, pentru că a existat și un mic atelier de fierărie. De asemenea, a fost preparată, chiar acolo, la fața locului, mâncare după rețete tradiționale, dacice și romane și gălățenii au putut gusta aceste bucate’, a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul DJC Galați.

Festivalul, care a costat zece mii lei, a fost organizat în colaborare cu Primăria și Consiliul Municipal Galați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata