Garcea, pe urmele evazioniştilor! Politiştii comunitari se pregătesc să ia la control actele contabile ale firmelor

Proiectul de lege privind infiintarea politiei locale prevede ca actualii politisti comunitari, viitorii politisti locali, sa aiba dreptul sa verifice actele firmelor care realizeaza activitati comerciale. Initiativa legislativa a starnit reactii contradictorii in mediul de afaceri. Unii acuza faptul ca agentii de ordine nu au studii economice, altii spun ca totul se invata, iar daca gasesc macar un evazionist, legea isi va atinge scopul.

.
Proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea politiei locale, aprobat in noiembrie de Senat si aflat in prezent in analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, va acorda politiei locale atributii extinse fata de cele ale actualei politii comunitare, care ar urma sa dispara.

Cei 13.800 de agenti, cat va avea Politia Locala, vor putea sa controleze actele firmelor care desfasoara activitati comerciale in spatiile publice, dar si in domeniul constructiilor, urbanism si protectia mediului, cu scopul de a veghea la respectarea legilor.

”Am ramas stupefiati cand am vazut ca, la articolul 10, se prevede extinderea atributiilor Politiei Locale si in domeniul activitatii economice. Daca s-ar adopta aceasta modificare, orice politist local fara pregatire economica, doar cu o pregatire generala, asa cum este ea, ar putea sa intre in orice firma si sa vada care este situatia bilantului contabil. Politistii comunitari vor putea sa vada situatia conturilor si inventarul”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, pentru DailyBusiness.ro.

El spune ca, in conditiile absentei pregatirii de specialitate, politistii comunitari ar putea acorda sanctiuni contraventionale abuzive. ”Sa permiti unui agent sa parcurga astfel de documente si, mai ales, sa decida sanctiuni, indiferent de natura lor, mi se pare deplasat”, sustine si Marin Toma, presedinte Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

DailyBusiness.ro

Citește și
7 Comentarii
 1. marinel spune

  o idee buna, ce va pune in valoare multi militieni capabili.

 2. dan spune

  pe strada nu poti sa mergi de frica infractorilor si militieni vor sta in firme sa verifice ce nu stiu sa faca

 3. viorel dimitrescu spune

  politia locala ar trebui sa controleze si sa sanctioneze activitatea medicala,farmaceutica,birourile arhitectilor,notarii,executorii judecatoresti,scolile,facultatile,contabilii,judecatoriile etc.Seful Politiei locale sa fie Dumitriu-mitica Dragomir

 4. mihai spune

  Nu erau de ajuns politistii care si-au facut vile pe seama controalelor, acum o sa mai fie comunitari care au sa aiba vile.

 5. ion spune

  Sunt multi fiscalisti care nu stiu sa efectueze controale de specialitate dar acesti politisti ce sa faca? Cei care doresc promovarea legii stiu ceva de contabilitate? sau nu au interes. Nu este bine , mai bine ar fi marirea numarului de controlori fiscali corecti si cu ceva vechime , nu proaspeti absolventi de la Spiru Haret sau de oriunde.

 6. Iulian George spune

  o idee buna. Le e frica de controale. Daca nu stie sa.si faca politistul treaba, si e abuziv cu amenzile, asta se paote rezolva in istanta. Nu le convine la mafiofi ca vor fi luati la bani marunti cu actele firmelor, d.asta fac atata panarama. Sunt o gramada de politisti foarte pregatiti in Politia Romana, si mai terminati cu stereotipurile, dupa cum stiti stereotipurile sunt dovada lipsei de educatie- Domnule presedinte Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Ce nume pompos. Poate ca multi din protejatii acetui presedinte ai contabilor autorizati au ceva de ascuns, si mai ales ceva de ascuns ca sa nu plateasca impozit…
  All in All, Buna Decizie!

 7. gabriela spune

  Daca ai nevoie de un politist sa-l potoleasca pe betivanul ca-re are chef in miezul noptii nu gasesti pe nimeni,dar avem nevoie de alte capuse sa-si bata joc de cei care le asigura salariile prin impozitele aberante !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata