Gărzile medicilor, aproape scoase din categoria sporurilor plafonate

Premierul Viorica Dăncilă a susținut, într-un interviu difuzat luni seară la România TV, că în urma discuţiilor de la Guvern cu managerii de spitale a fost aprobat un set de măsuri care vor fi luate de către Executiv, între care plata suplimentară pentru gărzi sau posibilitatea ca utilităţile spitalelor să fie plătite de către administraţia locală. Premierul zice că, în acestă săptămână vor avea loc discuţii cu sindicatele, astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016, informează News.ro.

Ea a precizat că una dintre măsurile care ar putea detensiona situaţia în sistemul sanitar este plata suplimentară pentru gărzi şi scoaterea acestei activităţi din categoria sporurilor plafonate la 30%, transmite News.ro.

Alte măsuri ar fi ca raportarea procentului de 30% să se facă la întreg sistemul, indiferent dacă ordonatorul principal de credite al unităţii medicale este Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean şi posibilitatea ca plata utilităţilor spitalelor să fie făcută de către ordonatorul de de credite, respectiv administraţia locală.

Măsurile vor fi discutate în această săptămână cu sindicatele, „astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016”, a declarat Viorica Dăncilă.

Câteva mii de angajaţi din sănătate au protestat, joi, în Piaţa Victoriei, iar reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că în 7 mai va fi pornită o grevă de avertisment, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Liderul federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a susținut, joi, după discuţiile care au avut loc la Guvern pe tema sporurilor şi a protestelor, în timp ce în Piaţa Victoriei mii de sindicalişti scandau împotriva Executivului, că li s-a transmis că există o soluţie, care nu a fost însă prezentată, dar care se regăseşte în materialul propus de managerii de spitale, vestea bună fiind că se doreşte ca în mai salariile să nu mai fie mai mici decât nivelul din luna februarie. El a adăugat însă că va fi menţinut calendarul protestelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata