GastroPan: Tortul Anului 2015-blatul din bezea cu nucă şi mac, cremele din roşii şi din grâu

21

Cofetăria VIPP FASHION din Bârlad a reușit să câștige trofeul Tortul Anului 2015 la expoziția GastroPan care se desfășoară la Târgu Mureș, cu un Tort Rustic realizat după o rețetă proprie, unicat, care are blatul făcut din bezea cu nucă și cu mac, iar cremele sunt făcute din roșii și din grâu.

Reușita cofetăriei bârlădene de la GastroPan este cu atât mai mare cu cât cremele au fost concepute după idei venite din partea unui întreg colectiv grupat în jurul VIPP FASHION, printre care un specialist în fizică atomică, un economist și a un polițist.

‘În acest an împreună cu colectivul nostru ne-am gândit cum să creăm un tort inovativ, care să fie conform cu cerințele acestei tematici ‘Inovația Gustului’. Fiecare în parte a dat câte o idee care până la urmă s-a materializat într-un blat fiind din bezea cu nucă și cu mac. De obicei macul e mai puțin folosit în cofetărie, mai mult în patiserie, dar noi am riscat și din aproape în aproape am găsit și formula, cantitățile corecte, astfel încât să nu schimbe gustul produsului per ansamblu, pentru că macul are gustul mult mai puternic față de nucă.

Noi spunem că a ieșit un gust bun la blat — nu am folosit deloc făină pentru blat, ne-am gândit că trebuie să fie și un tort sănătos, pe lângă faptul că el trebuie să fie din produse perene, tradiționale, gustoase, sănătoase.

Dincolo de blat ne-am gândit la ce fel de creme am putea folosi. Ne-am gândit la roșie și am început să facem încercări cum să creăm o cremă din roșii’, a declarat vineri, Ada Elena Cazacu, managerul VIPP FASHION Bârlad.

Aceasta a arătat că meseria majorității membrilor colectivului care a contribuit la reușita tortului rustic este cu totul alta decât cofetari și că până și titulara înscrierii la concurs, Ana Maria Filip, este în realitate economist, nicidecum cofetar. ‘Colegei noastre Ana Maria Filip a început să îi placă, după ce făcea două-trei prăjituri acasă pe an. Acum a ajuns la performanță prin participarea la cursuri și seminarii de specialitate’, a arătat Ada Elena Cazacu.

Potrivit managerului, Tortul Rustic este rezultatul unui efort colectiv, în care fiecare a venit cu câte o idee. ‘Inclusiv soțul meu, care este polițist și nu are nicio implicare în domeniu, care ne-a dat ideea ca una dintre creme să fie din grâu fiert’, a adăugat ea.

‘Am valorificat toate ideile. În viață trebuie să pornești de la o idee și să o pui în practică (…) Astfel a ieșit crema de roșii — am făcut nenumărate încercări, roșiile au fost călite, strecurate ca să nu existe semințe și din mai multe încercări am făcut o cremă cu ou și cu smântână.

Cealaltă cremă, pornind de la ideea soțului meu, crema de grâu fiert. Ca să nu divagăm și să ajungem la colivă — să fie acel gust tradițional, pur românesc — am fiert grâul foarte bine, l-am blenduit, am pus puțină zeamă de lămâie și răzătură, am amestecat cu smântână și a ieșit această cremă (…)

Rețeta a fost concepută în câteva zile, iar încercările au fost legate doar de tehnică…testul cel mai mare a fost transportul de la Bârlad la Târgu Mureș’, a spus managerul VIPP FASHION.

Tortul Rustic a fost acoperit cu o cremă de frișcă în forma unei scoarțe de copac, fiind amplasat pe un platou confecționat din lemn.

‘Am vrut să creăm un tort cu costuri reduse pe care oricine poate să îl facă într-un timp foarte scurt, tradițional, sănătos, foarte simplu.

Toate produsele sunt la îndemâna oricui. Se poate face, în baza rețetei, în două ore. Partea mai delicată e la blat (…) Premiul GastroPan înseamnă extraordinar de mult pentru că atunci când ne-am apucat de această afacere — cu covrigi în prima fază, apoi patiserie și gelaterie, acum cofetărie — nimeni nu a știut în firma noastră să facă nimic în domeniu, am învățat pe parcurs. Am investit foarte mult în seminarii și tehnologi, suntem ambițioși și vrem să ajungem la performanță și să fim apreciați’, a spus Cazacu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News