Dispare cota unică? Cine are salariu de 4.000 de lei plăteşte impozit de 25%!

– Statul vrea sa desfiinteze cota unica pe impozitare si sa o inlocuiasca cu un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, si sa majoreze impozitul pe profit la 25%, potrivit presedintelui PNL Crin Antonescu.

– Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finantelor Publice privind noile modificari ale Codului Fiscal, statul ar urma totodata sa dubleze taxele si impozitele locale.

.

Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal (PNL) a adoptat, luni, o rezoluţie în care susţine că Executivul pregăteşte desfiinţarea cotei unice de impozitare, o măsură calificată de liberali a fi „o tentativă de asasinat economic” la adresa clasei mijlocii.
Liberalii susţin că au intrat în posesia unui „document de lucru” al Ministerului Finanţelor prin care se pregăteşte eliminarea cotei unice.

„Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finantelor, actualul Executiv are in vedere modificarea articolului 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorand la  25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depasesc 4.000 de lei, modificarea articolului 17 din aceeasi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% si modificarea articolelor 251, 258 si 263 prin care practic se dubleaza cuantumul taxelor si impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plati aceste sume in cursului anului 2010″ , a declarat luni, 3 mai, Crin Antonescu, presedintele PNL.

Potrivit rezoluţiei menţionate, pregătirile Guvernului în acest sens au fost „denunţate” şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, iar PNL este dator să le aducă la cunoştinţa opiniei publice.

„Partidul Naţional Liberal califică o asemenea iniţiativă a Guvernului Boc-Udrea drept o tentativă de asasinat economic la adresa celui mai productiv segment al societăţii româneşti: clasa mijlocie. Apreciem că aceste măsuri reprezintă proba ultimă a incompetenţei şi a lipsei crase de viziune economică a actualei guvernări. Prin desfiinţarea cotei unice de impozitare, care a constituit motorul creşterii economice a României, Cabinetul Boc-Udrea ar aplica lovitura de graţie unei economii care, şi aşa, după un şi jumătate de incompetenţă şi demagogie la putere, abia mai respiră”, se mai arată în documentul amintit.

În context, PNL face apel la organizaţiile patronale, la organizaţiile întreprinzătorilor mici şi mijlocii, la societatea civilă de centru-dreapta, să se alăture acestui demers „de apărare a economiei româneşti”.

Antonescu a expus şi poziţia partidului legată de politica fiscală, arătând că liberalii susţin scăderea cotei unice „până către 10%”.
„Sigur că acest lucru se poate face pe măsură ce gradul de colectare creşte. Atunci când guvernul liberal a preluat conducerea ţării era un grad de conformare voluntară de 58%, când am plecat era 83%, astăzi e în jurul a 70% şi toate lucrurile astea se corelează. În orice caz nu desfiinţarea cotei sau o creştere a ei este soluţia pentru impasul economic în care ne aflăm. (…) Privitor la TVA avem de asemenea o viziune de reducere la TVA-ul în construcţii în special şi multe alte lucruri pe care le-am pus într-un proiect de lege, le-am repetat de fiecare dată, (…) cum ar fi desfiinţarea impozitului forfetar sau scutirea de impozit a profitului reinvestit”, a declarat Crin Antonescu.

Deocamdata, oficialii Guvernului nu au comentat dezvaluirile PNL.

VEZI AICI

Documentul de lucru al Ministerului Finantelor, publicat de pesurse.ro.

Citește și
1 Comentariu
  1. luci spune

    O singura solutie:concedierea a 30% din bugetari,plafonarea pensiilor la max.2000lei/luna,anularea pensiilor tuturor fostilor angajati secu,armata,sie,spp,etc pensionati inainte de 65 ani(chiar 38 ani) si obligarea lor sa revina in piata libera a muncii,anularea TUTUROR PRIVELEGIILOR FINANCIARE de care se bucura bugetarii comparativ cu ceilalti angajati,returnarea in echivalent a tuturor sumelor de care au beneficiat anumiti bugetari/privati prin legea 112,salarii compensatorii/solde platite de la buget,pensii anticipate,etc sau in caz contrar executarea silita.In cazul contrar:GREVA TOTALA FISCALA A PRIVATILOR

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata