George Scripcaru, primar al municipiului Braşov, trimis în judecată

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, printre care și luare de mită.

 El este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alături de el, a fost trimisă în judecată Alexandrina-Adina Durbacă, viceprimar al municipiului Brașov și avocat în Baroul Brașov, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de instigare la tentativă de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Sub control judiciar au fost trimiși în judecată Călin-Silviu Pop, administrator al unei firme, pentru complicitate la abuz în serviciu, uz de fals, dare de mită și spălare de bani, toate în formă continuată, Liliana Horga, director executiv adjunct la Direcţia tehnică din primărie, pentru abuz în serviciu și tentativă la această infracţiune, și uz de fals, și Claudia-Niculina Radu, angajată a primăriei, membru în Consiliul de Administraţie al SC Tetkron SRL, pentru tentativă la abuz în serviciu.

În același dosar, în stare de libertate, au fost deferiţi justiţiei pentru fapte similare: Isabella Beatrice Mărășescu, șef Serviciu achiziţii publice, Attila Radnoti, director Direcţia tehnică, Lidia Bulgărea, șef Serviciu investiţii — Compartiment implementare și derulare proiecte, Daniela Pălănceanu, avocat în Baroul Brașov, membru în Consiliul de Administraţie al SC Tetkron SRL, Mihaela Vulpescu și Cristina Iuliana Antonie, administratori de firme, precum și Mihai Ciprian David.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, în perioada 2011 — 2012, George Scripcaru, în baza unei înţelegeri prealabile cu David și Pop, a acţionat și a determinat funcţionari din primărie/ Consiliul Local și angajaţi din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenţii cu firma acestuia din urmă, urmărind obţinerea, atât pentru sine, cât și pentru societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite.

Cei trei au beneficiat și de ajutorul Mihaelei Vulpescu, care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentaţie economică pentru desfășurarea achiziţiei publice) în care a menţionat soluţii tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu.

„Ulterior, ca urmare a indicaţiilor pe care le-a dat reprezentanţilor firmei administrate de Călin Pop, în devizul ofertă întocmit în situaţiile de lucrări prezentate la decontare, aceștia au menţionat articolul pretensionare termică în aceeași formă. Astfel, în 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziţii publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condiţiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experienţă în domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii reţelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov”, se arată în comunicat.

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din inculpaţii Mărășescu — președinte și Horga, Radnoti și Bulgărea, în calitate de membri.

Călin Pop a depus, conform DNA, la dosarul de licitaţie un înscris sub semnătură privată, falsificat și înregistrat la primărie, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de Mihaela Vulpescu.

„Deși cunoșteau situaţia acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de 6.136.171,18 lei, societăţii administrate de Pop. Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecinţa prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă. Prin intermediul inculpatei Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, șepci, pixuri, autocolante etc. și pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor)„, susţin procurorii.

Sursa citată menţionează că, în cursul lunilor mai — iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienţei bunurilor remise cu titlu de mită primarului, Călin Pop a efectuat operaţiuni comerciale care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăţi furnizoare de materiale publicitare.

„Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidenţele contabile a unor operaţiuni fictive, respectiv achiziţia altor produse decât materialele electorale achiziţionate în mod real. Pentru acoperirea acestor fapte, în mai 2015, după terminarea controlului Curţii de Conturi la Primăria Brașov, dar înainte de redactarea și comunicarea raportului de către auditorii curţii, Scripcaru a făcut demersuri și a dat dispoziţii atât funcţionarilor publici, cât și celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaţilor Horga și Radu, să procedeze la „găsirea unor vinovaţi” care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat”, se spune în document.

Anchetatorii au mai reţinut că, în același scop, folosindu-și influenţa, George Scripcaru a determinat-o pe Liliana Horga să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.

„În 10 iunie 2015, primarul Scripcaru și viceprimarul Durbacă, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL și au solicitat consiliului de administraţie al acestei societăţi să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate” (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri). În 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii CA al Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societăţii, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaţilor nominalizaţi de Scripcaru și Durbacă„, au constatat procurorii.

DNA menţionează că această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a prezentului dosar penal (la 6 iulie 2015 comisia, după efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinară, a stabilit că nu are competenţă legală în sensul celor de mai sus).

Primăria Brașov s-a constituit parte civilă cu peste 1,9 milioane lei.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii în cazul inculpaţilor Scripcaru, Pop, Bulgărea, Vulpescu și Antonie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Brașov cu propunere de a se menţine măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. VASILE spune

    Se crede stapanul stapanilor, regele regilor chiar i se spune „ZEUS” acestui primar profund corupt ?
    A promovat in functii mari de conducere in ministere si societati ale statului Roman, toata „elita” PSD-ista de la Brasov desi el a fost membru PD,APR,iar PD, PDL, PNL .
    Protejat in timp si spatiu de elita politica transpartinica a crezut si inca mai crede ca el este de neatins .
    Asa o fi , ramane de vazut?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata