Gerea: Politica de bonusare va trebui regândită; bonusurile pentru cogenerare nu şi-au atins scopul

Politica de bonusare va trebui regândită în condițiile în care bonusurile care s-au dat până acum, precum acelea pentru cogenerare, nu și-au atins în mod direct scopul inițial, respectiv de a fi o sursă pentru investiții în eficiență, a declarat marți ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, la un forum pe teme energetice, organizat la Palatul Parlamentului.

Politica de bonusare va trebui regândită ținând cont de plusurile și minusurile de până acum, de faptul că practic bonusurile care s-au dat până acum, de exemplu pentru cogenerare, nu și-au atins în mod direct scopul inițial, și anume de a fi un suport și o sursă pentru investiții în eficiență, și practic s-au transformat într-un suport de existență pentru cei care produc energie electrică și termică. Lucrurile acestea trebuie și ele regândite în așa fel încât în paralel și cu o nouă politică care ar trebui să existe pentru sectorul de regenerabile, în așa fel încât să putem echilibra toate aceste provocări, să nu fim puși în situația de a finanța un sector în detrimentul altuia. Mă gândesc aici la „conflictul” care a existat în ultimii ani între zona de regenerabile și zona de producție a energie pe bază de cărbune și așa mai departe”, a spus Andrei Gerea.

Ministrul a precizat că România trebuie să găsească un echilibru între măsurile de creștere a eficienței energetice și de păstrare la un nivel corespunzător a capacității României de a face tuturor provocărilor la nivel regional.

Reprezentanți ai autorităților centrale, ai industriei energetice și ai asociațiilor de profil sunt prezenți, marți, la forumul cu tema „Eficiența energetică și procesul de adaptare la schimbările climatice: priorități fundamentale pentru România’, organizat la Palatul Parlamentului. Printre subiectele aflate pe agenda dezbaterilor se află beneficiile noului Plan național de acțiune în domeniul eficienței energetice, taxa de cogenerare, competitivitatea globală a costurilor cu energia, strategii privind schimbările climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata