Germania interzice vânzarea în lipsă

Autoritatea de supraveghere a sistemului financiar german, BaFin, a anunţat marţi seară, 18 mai, interzicerea short selling-ului (vânzarea în lipsă) de obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro şi a acţiunilor marilor companii financiare, după ce politicienii au dat vina pe această practică pentru exacerbarea crizei datoriilor zonei euro, transmite AFP.

Vânzarea în lipsă (short selling) este un instrument financiar care permite unui investitor de la bursă să vândă acţiuni fără a le deţine la propriu, însă trebuie să le „împrumute” de la cineva, de exemplu de la o bancă sau casa de brokeraj cu care lucrează.

O altă metodă este cea denumită ‘naked short selling’, prin care acţiunile sunt vândute fără ca traderul sa pregătească întai „împrumutul”, astfel evoluţia la bursă a companiilor care fac obiectul tranzacţiilor devenind negativă în mod artificial, fără a exista siguranţa unor tranzacţii reale. Unii investitori folosesc aceste instrumente pentru a paria pe falimente de ţară.

BaFin a precizat că interdicţia, care a intrat în vigoare la miezul nopţii de marţi spre miercuri, 19 mai,  se va aplica aşa-numitelor ‘naked credit default swaps’ implicând obligaţiuni guvernamentale emise de cele 16 state membre ale zonei euro. Interdicţia se aplică şi acţiunilor a zece bănci şi companii de asigurări.

Băncile vizate sunt: Aareal Bank AG, Commerzbank AG, Deutsche Bank AG şi Deutsche Postbank AG. De asemenea măsură vizează acţiunile companiilor de asigurări, Allianz SE, reasigurări, Hannover Re AG, Munich Re AG, Generali Deutschland Holding AG, MLP AG, precum şi acţiunile operatorului bursei de la Frankfurt, Deutsche Boerse AG.

‘Volatilitatea extraordinară a bondurilor statelor din zona euro’ justifică interzicerea short selling-ului, a anunţat BaFin într-un comunicat. ‘Pe acest fundal, vânzarea masivă în lipsă a obligaţiunilor şi a naked CDS-urilor legate de statele din zona euro ar fi avut drept consecinţă exacerbarea mişcărilor de preţ. Aceasta ar putea pune în pericol stabilitatea întregului sistem financiar‘, a adăugat BaFin.

BaFin a aplicat o măsură similară la finele lui 2008, în cea mai gravă perioadă a crizei financiare mondiale. Cu toate acestea analiştii susţin că măsură ar putea face mai mult rău decât bine, în condiţiile în care investitorii vor evita zona euro şi aversiunea faţă de risc va creşte. Potrivit analiştilor de la BNP Paribas SA, interdicţia anunţată de Germania va avea efecte limitate dacă SUA nu adoptă o măsură similară.

Liderii europeni se plâng că speculatorii au utilizat ‘naked credit default swaps’ pe obligaţiunile guvernamentale greceşti pentru a miza pe faptul că Grecia va intra în incapacitate de plată, ceea ce a crescut presiunile până la punctul în care Grecia a fost nevoită să ceară un pachet de salvare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata