Giurgiu: Mai mult de jumătate din culturile de tomate, atacate de mană

Aproape 60% dintre culturile de roşii plantate în câmp în judeţul Giurgiu au fost atacate de mană. „În judeţul Giurgiu sunt înregistrate ca fiind cultivate cu tomate 1.529 de hectare din care 368 sunt cultivate în solarii şi 50-60 la sută din cele cultivate în câmp şi 35 la sută din cele cultivate în solarii au fost atacate de mană”, a declarat luni, 19 iulie, directorul executiv al Direcţiei Agricole Giurgiu, Petra Ochişor.

Unitatea Fitosanitară Giurgiu, prin compartimentul prognoză avertizare, emite buletine de atenţionare tuturor primăriilor din judeţ şi producătorilor agricoli interesaţi despre apariţia bolilor şi dăunătorilor, perioada optimă de tratament şi combaterea acestora. Cu toate acestea, foarte mulţi agricultori şi chiar cei cu gospodării individuale se plâng că nu au mai putut salva roşiile.

„Sunt atacate întâi frunzele, se usucă, se înnegresc şi se răsucesc, apoi cad roşiile din vrej şi pe cele care rămân apar pete şi apoi se înmoaie. Nu am mai salvat nimic, deşi le-am stropit cu soluţie de mană„, a declarat Stelică B., gospodar din satul Izvoru.

Un alt producător se plânge că întreaga recoltă de roşii i-a fost compromisă, iar acum trebuie să cumpere legumele la preţuri mari.

”Eu am şi scos roşiile din grădină şi le-am dat foc, aşa de tare se uscaseră, acum trebuie să cumpăr roşii de la piaţă şi preţul lor este de 3-4 lei kilogramul”, a spus aceasta.

Potrivit specialiştilor, mana tomatelor este o infecţie a acestei plante care duce la brunificarea şi căderea florilor şi a fructelor, iar boala se transmite prin tuberculii de cartofi infectaţi, precum şi prin fructele de tomate infectate, rămase în sol.

Totodată, specialiştii din judeţul Giurgiu susţin că apariţia manei în acest an la tomate a fost determinată de umiditatea crescută de la începutul verii coroborată cu temperaturile ridicate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata