Gorghiu (PNL): Înregistrarea cartelelor pre-pay creează premisa unor abuzuri ale instituţiilor

Deputatul liberal Alina Gorghiu susține că proiectul privind înregistrarea cartelelor pre-pay încalcă dreptul la viață privată și este de natură să creeze premisa unor abuzuri din partea instituțiilor statului, arătând că PNL este împotriva acestei inițiative.

PNL este împotriva acestui demers, care nu face altceva decât să încalce dreptul la viață privată a cetățenilor, cu consecințe la fel de dăunătoare ca cele ale Legii Big Brother, mai ales în contextul invalidării Directivei nr. 2006/24/CE prin Decizia CJUE”, a scris, miercuri, Alina Gorghiu pe blog.

Ea arată că proiectul este motivat pe faptul că achiziționarea cartelelor preplătite fără colectarea datelor de identificare ale consumatorilor face dificilă identificarea acestora în cazul activităților efectuate pentru desfășurarea cercetării penale ori pentru cunoașterea, prevenirea și contracararea riscurilor ori amenințărilor la adresa securității naționale.

„Aplicabilitatea acestei legi este de natură să răstoarne prezumția de nevinovație și să transforme toți utilizatorii în persoane susceptibile de săvârșirea unor infracțiuni. Legea este de natură să creeze premisa unor abuzuri ale instituțiilor statului, având în vedere că nu se precizează în mod clar nici contextul în care ar putea fi folosite aceste date, nici perioada de timp pentru care urmează a fi stocate”, afirmă deputatul liberal.

Ea mai susține că la fel de hazardate sunt și modificările prevăzute de art. 732 din acest proiect, care se referă la punctele de conectare la internet puse la dispoziție publicului, ce ar trebui să stocheze pe o perioadă de 6 luni datele furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectați în aceste puncte.

„Practic, nu vorbim doar de un proiect de lege care îngrădește abuziv drepturile utilizatorilor de telefonie, ci și de unul care urmărește și poate identifica în urma unei cereri, formulate de nu știm exact cine și în baza a nu știm exact ce, locul în care un individ se află, pe baza conectării la o rețea de internet cu acces gratuit”, arată Gorghiu.

Proiectul de lege inițiat de Guvern în luna aprilie 2014, care instituie obligativitatea înregistrării și stocării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, a fost aprobat de Senat în 2 iunie, fiind înaintat apoi Camerei Deputaților pentru a-l dezbate (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

în calitate de Cameră decizională.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata