Gorj: Sărbătoarea Căpşunilor la Polovragi, prima ediţie

Autoritățile județene din Gorj, alături de cele locale din comuna Polovragi și de cultivatorii de căpșuni din zonă vor sărbători, la sfârșitul acestei săptămâni, prima ediție a Sărbătorii Căpșunilor de Polovragi.

Potrivit șefului Camerei Agricole Gorj, Alin Petrică, manifestarea de duminică va cuprinde o expoziție cu vânzare a renumitelor soiuri de căpșuni de Polovragi și derivate din căpșuni și fructe de pădure, precum și un spectacol de muzică și dansuri populare oferit de ansamblul folcloric Cheile Oltețului.

„Camera Agricolă, alături de autoritățile locale și județene, va organiza Ziua Căpșunilor. Încercăm să aducem în prim plan binecunoscute soiuri de căpșuni care se cultivă în comuna Polovragi. Vor fi organizate și două concursuri — Cea mai frumoasă căpșună și Cea mai frumoasă și gustoasă tartă cu căpșuni.

Manifestările vor avea loc la o pensiune din zona Mănăstirii Polovragi. Vrem să promovăm căpșunile de Polovragi și celelalte produse bio sau naturale. Este un prim pas într-un parteneriat public-privat”, a spus, luni, Alin Petrică.

Primarul comunei Polovragi, Ștefan Făsuescu, a declarat presei, marți, că, la nivelul localității, cultivarea căpșunilor reprezintă una dintre principalele surse de venit ale sătenilor, zona pe care sunt cultivate fructele respective fiind printre cele mai întinse din Oltenia.

„Cultivarea căpșunilor are o tradiție veche în agricultura noastră de la Polovragi. 80% dintre locuitori cultivă căpșuni, majoritatea le vând și trăiesc din acești bani. Comuna Polovragi deține una dintre cele mai mari suprafețe de căpșuni din Oltenia, peste 200 de hectare. Spun că este o tradiție pentru că fiecare cetățean al comunei are în curte căpșuni, pe care îi vinde sau îi consumă în casă”, a spus Stefan Făsuescu.

Acesta a menționat că principala problemă cu care se confruntă cultivatorii din comună este piața de desfacere.

„Si anul acesta au venit reprezentanții unei fabrici de conserve, dar au cumpărat kilogramul de fructe la un preț derizoriu, de doi lei per kilogram. Am tot încercat să luăm legătura cu investitori, dar nu am avut noroc să se țină de cuvânt și să facă aici o fabrică. Este muncă multă și oamenilor li se oferă bani puțini. Mai vin și speculanții, care iau de la Polovragi căpșuni cu 2 lei și îi vând la cinci lei în piața din Târgu-Jiu”, a mai spus edilul din Polovragi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata