Gorj: Suspendări din funcţii în dosarul mitei de la Bacalaureat

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj îi vor suspenda din funcții pe cei doi directori implicați în dosarul mitei de la Bacalaureat, cel de-al treilea director implicat în această cauză dându-și demisia din funcția de conducere la 1 septembrie, a declarat luni, inspectorul școlar general, Ion Ișfan.

Acesta a afirmat că luni se va întruni Consiliul de Administrație, unde cei doi directori vor fi suspendați din funcțiile de conducere.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Perescu Claudiu Ion, fost director la Liceul Tehnologic Bustuchin, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, Popescu Elena, director adjunct la Liceul Tehnologic Bustuchin, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, Udroiu Vasile, profesor de istorie și director adjunct al Liceului Energetic nr. 1 Târgu-Jiu, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, și Crețu Nicolaie, administrator al unei societăți comerciale din Târgu-Jiu, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită,

„Doi dintre ei mai sunt directori, pentru că Perescu nu a mai vrut să fie director de la 1 septembrie. Eu pot să îi suspend din funcția de director pe cei care sunt directori, cu profesorul nu pot să iau nicio decizie împotriva lui, până când se pronunță instanța definitiv și revocabil. Cei care ocupă funcții de conducere, îi suspend din funcție. Referitor la meseria de dascăl, nu pot lua măsuri, până la pronunțarea instanței. Aștept să vedem rezultatele finale. Nu ne face cinste o asemenea situație”, a precizat Ion Ișfan.

Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpații Perescu Claudiu Ion și Popescu Elena, în calitate de președinte și respectiv membru în comisia de evaluare națională din sesiunea iunie — iulie 2014 la Liceul Tehnologic Bustuchin, uzând de autoritatea pe care o aveau asupra celorlalți membri ai comisiei de examen, în calitate de director și director adjunct la același liceu, au acceptat strângerea de bani de la elevi înainte de susținerea examenului, beneficiind și ei de aceste sume folosite sub formă de protocol și ulterior au rezolvat o parte din subiecte la limba și literatura română sau au determinat ca la matematică un alt profesor să le rezolve și să fie dictate elevilor în timpul examenului.

În ceea ce privește pe inculpatul Udroiu Vasile, director adjunct al Liceului Energetic nr. 1 Târgu-Jiu, s-a reținut faptul că acesta, la sesiunea de bacalaureat iunie-iulie 2014, a fost desemnat membru al comisiei de examen la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu din Târgu-Jiu. Acesta avea o relație apropiată cu inculpatul Crețu Nicolaie, deținătorul unor societăți comerciale și al unui restaurant.

Profîtând de împrejurarea că toate banchetele elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu și Liceul Energetic nr. 1 Târgu-Jiu s-au desfășurat la restaurantul pe care îl deține, inculpatul Crețu Nicolaie a înțeles să-și folosească intervențiile pentru a-și favoriza fiii să obțină note mai mari sau să promoveze examenul de bacalaureat desfășurat în perioada iunie — iulie 2014.

Ca modalitate de fraudare a examenului, atât la limba română cât și la matematică, cei doi fii ai inculpatului Crețu Nicolaie au fost învățați să facă anumite semne pe lucrări pentru a fi identificate și în situația în care n-ar fi reușit să rezolve subiectele, lucrările să poată fi înlocuite după examen, astfel cum s-a întâmplat la proba scrisă la limba română.

În conformitate cu dispozițiile legale, s-a solicitat menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpații Crețu Nicolaie și Udroiu Vasile și în timpul judecății, precum și anularea lucrărilor la limba română ale celor doi fii ai inculpatului Crețu Nicolaie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata