Grecia va solicita UE şi FMI prima tranşă a împrumutului, în valoare de 20 miliarde de euro

Guvernul elen va solicita marţi Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional vărsarea primei tranşe, în valoare de 20 miliarde de euro, din pachetul de asistenţă financiară adoptat pentru prevenirea intrării Greciei în incapacitate de plată, au declarat pentru AFP surse din Ministerul Finanţelor.

Luni, pieţele financiare europene şi moneda euro au răspuns pozitiv deciziei miniştrilor de Finanţe din zona euro, Fondului Monetar Internaţional şi băncilor centrale, care au decis înfiinţarea unui unui pachet de asistenţă financiară în valoare de o mie de miliarde de dolari pentru prevenirea colapsului monedei euro prin extinderea crizei din Grecia.

Duminică, Fondul Monetar Internaţional a aprobat un împrumut destinat Greciei, de 30 de miliarde de euro pe trei ani, un record acordat unei singure ţări, în timp ce Atena se prăbuşeşte sub o datorie abisală şi în schimbul unor măsuri de o austeritate fără precedent.

Este vorba despre o „măsură puternică”, ce „contribuie la vastul efort internaţional pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro şi a asigura avântul economiei mondiale”, a comentat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

FMI acordă 5,5 miliarde de euro disponibile pe loc, adică un ajutor financiar imediat, combinat cu cel acordat de Uniunea Europeană, de 20 de miliarde.

Pentru întregul an, totalul ajutorului FMI va fi în jur de 10 miliarde de euro, alături de circa 30 de miliarde de euro promise de UE. FMI şi ţările zonei euro au promis în total Greciei un ajutor fără precedent de 110 miliarde de euro pe trei ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata