Grecia: Vastă operaţiune anticorupţie în serviciile fiscale

Ministerul grec al Finanţelor a lansat marţi o operaţiune de anvergură în serviciile de fisc pentru „ameliorarea randamentului încasării de venituri fiscale” şi „restabilirea transparenţei serviciilor financiare”, a indicat un comunicat al ministerului.

Ministerul a decis astfel să demită cinci directori de fisc, mai ales în aglomeraţiile urbane ale Atenei şi Salonicului (nord), pentru „a nu fi îndeplinit obiectivele fixate de încasare de venituri fiscale”, în timp ce guvernul a lansat o vastă campanie contra fraudei pentru a umple vistieria statului supraîndatorată.

Cincizeci de anchete administrative au fost lansate contra unor agenţi de fisc şi vameşi în urma unor acuzaţii de corupţie formulate de cetăţeni, în timp ce 70 de agenţi au fost mutaţi în întreaga ţară „pentru o mai bună funcţionare a serviciului”, a adăugat comunicatul, citat de AFP.

Ministerul examinează printre altele declaraţiile de venit ale unui număr de 234 de angajaţi.
Ministerul reaminteşte cetăţenilor că ei au posibilitatea de a utiliza centrul telefonic pus în serviciul lor pentru a denunţa fenomenele de fraudă.

Guvernul socialist a angajat o luptă crâncenă contra fraudei după ce a luat măsuri fiscale draconice pentru resorbţia foarte puternicului deficit public şi a datoriei colosale, într-o ţară unde economia subterană este evaluată la circa 30 la sută din PIB.

Ministerul Finanţelor a publicat deja liste de medici din Atena şi regiunea sa suspectaţi de fraudă, aplicând amenzi usturătoare.

Secretarul general al serviciului de controale speciale (Ypee) din minister, Yannis Kapeleris, a indicat duminică printre altele că servicul său „examinează cazuri de artişti, fotbalişti, avocaţi şi patroni de localuri de noapte pentru infracţiuni fiscale”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata