Greșeala radarului nu mai desființează amenda

Vitezomanii nu mai au scăpare în lupta cu radarele. O hotărâre a instanței supreme zice că marja de eroare a aparatelor radar nu va mai fi luată în calcul de judecători atunci când şoferii vor contesta o amendă. Fiecare radar în parte, poate prezenta o viteză mai mică sau mai mare cu 3 kilometri pe oră decât cea reală. Era şi cauza pentru care mulţi şoferi contestau sancţiunile poliţiştilor, în speranţa că judecătorii le micşorau amenzile sau chiar le dădeau permisul de conducere înapoi.

De exemplu, un bărbat va trebui să scoată din buzunar 1.000 de lei pentru că a fost prins de poliţişti în timp ce gonea pe străzile din Bucureşti.

De cele mai multe ori cine greşeşte, contestă mai apoi. Cum sunt traşi pe dreapta, mulţi şoferi găsesc repede vinovatul: aparatul radar care nu a înregistrat corect viteza. O decizie recentă a instanței supreme susține însă că nu va mai putea fi invocată marja de eroare a aparatelor radar.

„Acea marja de eroare de +/- 3 kilometri trebuia aplicată. Dacă o persoană era prinsă de aparatul radar cu 102 km la oră, se aplica această marjă și judecătorul constata că era de fapt vorba de 99 de km și, nedepășindu-se limita de 100 pentru acea porțiune de drum, ar fi fost vorba doar de o amendă contravențională, nu și de reținerea dreptului de a conduce pe o perioadă de trei luni. Aceasta era una dintre armele care puteau să fie folosite de contravenienți”, declară avocatul Florin Tîrnovan.

Decizia instanței supreme îi bucură cel mai mult pe poliţişti.

„Elimină teoria chițibușului permanent prin care conducătorul auto, în loc să-și asume răspunderea și să puna siguranța sa și a celorlalți mai presus de aceste tertipuri, caută tot timpul să scape de răspundere”, susține Bogdan Toader, lider sindicatul Europol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata