Guvern: Poliţiştii altor state UE pot folosi armamentul pe teritoriul României, pentru autoapărare

Poliţiştii şi lucrătorii altor autorităţi din celelalte state ale Uniunii Europene vor putea utiliza armamentul din dotare pe teritoriul României în legitimă apărare, potrivit unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

„Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2006 privind unele
măsuri pentru facilitarea cooperării poliţieneşti internaţionale reglementează posibilitatea ca agenţii competenţi ai statelor membre UE să participe la acţiuni comune pe teritoriul României”, a explicat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

Potrivit acestuia, proiectul reglementează şi modul cum agenţii din statele UE pot veni cu armamentul lor, modul cum sunt cazaţi, cum răspund pentru faptele lor pe teritoriul României, în misiuni de aplicare a legii.

„În timpul operaţiunilor comune, utilizarea armamentului pe teritoriul satului român de către agenţii autorităţilor competente ale statelor membre ale Uniunii Europene este interzisă, cu excepţia cazului de legitimă apărare”, se arată în proiect.

De asemenea, dacă în cadrul unei operaţiuni comune agenţii străini folosesc vehicule pe teritoriul României, aceştia se supun regulilor de circulaţie pe drumurile publice prevăzute de legislaţia română şi beneficiază, în condiţiile legii, de regim de circulaţie prioritară.

În cazul unor operaţiuni comune, proiectul de lege reglementează, totuşi, posibilitatea utilizării armamentului de către agenţii străini din statele UE.

Astfel, înainte de începerea unei operaţiuni comune specifice pe teritoriul statului român, autorităţile române şi cele ale altor state membre ale Uniunii Europene stabilesc de comun acord asistenţa specifică ce urmează să fie furnizată statului român de către statul membru al Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce priveşte trimiterea de agenţi, elementele materiale şi financiare, armamentul, muniţia şi echipamentele specifice pe care agenţii autorităţilor competente ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene le pot utiliza în timpul operaţiunii comune.

Totodată, proiectul de lege stabileşte şi condiţiile în care datele şi informaţiile pot fi puse la dispoziţia acestora de autorităţile competente române şi reglementează situaţia în care se poate refuza sau în care autorităţile române sunt obligate să refuze asistenţa.

Textul actului normativ pune în acord legislaţia română cu cea europeană în domeniu, având în vedere şi obiectivul de aderare la Spaţiul Schengen.

Guvernul urmează să transmită proiectul de lege Parlamentului, cu cerere de dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata