Guvernul a aprobat măsurile de austeritate / Vezi cine nu este afectat

Guvernul s-a reunit în şedinţă, duminică seara, 30 mai, la ora 20.00, a anunţat Executivul. În şedinţă, Guvernul a aprobat planul de măsuri de austeritate pentru care îşi asumă răspunderea în Parlament, adică Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi Legea privind măsurile pentru restabilirea echilibrului bugetar. Cele două proiecte de Lege vor fi trimise luni în Parlament, scrie Adevarul.ro.

„Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea asupra a două proiecte de lege: stabilirea unor măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi proiect de lege în domeniul pensiilor. Asupra acestor două proiecte de lege, Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului. Adică, dacă se iniţiază o moţiune de cenzură şi ea este adoptată, Guvernul este demis şi aceste acte nu se aprobă. Dacă se iniţiază moţiune de cenzură şi ea este repinsă, aceste acte se consideră aprobate” a precizat premierul Emil Boc.

Ori Guvernul merge cu legile mai departe, ori este demis şi nu se merge mai departe cu aprobarea acestor legi.

Nu sunt afectate de măsurile de austeritate următoarele:

– Salariul minim de 600 de lei

– În materii de pensii, nimeni nu va primi mai puţin de 350 de lei, pensia socială minimă garantată.

– Venitul minim garantat este păstrat, dar va fi direcţionat doar spre acele categorii sociale care au nevoie de sprijinul statului şi nu la aceia care încearcă să fenteze statul român

– Bursele pentru studenţi, doctoranzi, elevi de liceu, auditori de justiţie

– Alocaţiile complemetare, monoparentale, tot ce înseamnă alocaţii pentru copii cu handicap, indemnizaţii de creştere pentru persoane cu handicap, pentru persoanele care se încadrează în sporuri, veterani de război, persoane persecutate politic, persecutate etnic, abonamente telefonice pe veterani, indemnizaţii pensionari uniuni de creatori (artişti care primesc indemnizaţie de 643 lei pe lună)

– Alocaţiile de stat pentru copii, inclusiv alocaţia de 200 de lei pentru copiii sub doi ani

Indemnizaţia pentru mame este afectată cu 15%, dar nu mai puţin de 600 de lei, la care se adaugă cei 200 de lei pentru copiii sub doi ani”.

Citește și
2 Comentarii
 1. George Todirascu spune

  Buna ziua,
  mă numesc George Todirascu , lucrez in sistemul bugetar , am lucrat in sistemul bugetar , apoi in cel privat bancar si acum din nou in cel bugetar . Am susţinut o teza de doctorat in fiscalitate si doresc sa fac câteva precizari fata de situatia actuala in care se afla România.
  Reducerile de pensii si salarii nu pot duce la echilibrarea bugetului ,nici chiar reducerea personalului bugetar . Pentru reducerea deficitului bugetar si ieşirea din criza in care se afla România si economia mondiala sunt necesare masuri mult mai energice in domeniul economiei dar si cel bugetar.
  In domeniul bugetar propun următoarele:
  – desfiinţarea judeţelor si infiintarea euroregiunilor. In acest caz vor dispare multe servicii deconcentrate , precum si prefecturile si consiliile judeţene ; prin aceasta reorganizare ar putea fi reduse numărul posturilor din sistemul bugetar cu cel puţin 50000 persoane ;
  – reducerea personalului din ministere , agenţii , alte unitati centrale , consiliile judeţene , primăriile comunale , orasenesti si municipale cu 30%.
  – inghetarea salariilor , pensiilor , ajutoarelor sociale , blocarea posturilor in sistemul bugetar cu excepţia sanatatii si invatamantului .
  – reducerea personalului serviciilor deconcentrate care nu au legătura directa cu persoanele fizice sau juridice si care au si corespondent la nivel local (direcţiile generale ale finanţelor publice , inspectoratele şcolare judeţene, direcţiile judeţene de statistica , inspectoratele judeţene de politie , direcţiile agricole etc. ) ;
  – reducerea personalului din ministere, agenţii , alte instituţii centrale , consiliile judeţene si primarii comunale , orasenesti si municipale cu 30%
  – reducerea secretarilor de stat ,a subsecretarilor de stat din ministere ,agenţii ,alte instituţii centrale , in aşa fel încât numărul acestor doua categorii sa nu depaseasca maxim 3 .
  – reducerea numărului ministerelor la maxim 8
  In domeniul economic propun următoarele :
  a)In domeniul impozitului pe profit : scutirea de impozit pe profitul reinvestit ;
  b)In domeniul TVA , aplicarea urmatoarelor cote de impozitare :
  -cota zero pentru export ;
  -cota generala de 22% ;
  -cota redusa de 5% pentru : paine, malai, faina, ulei comestibil, carne, peste, oua;
  – cota redusa de 9% pentru: lucrări agricole, ingrasaminte chimice si minerale , isectofungicide, fungicide, erbicide, construcţii de locuinţe, precum si consolidarea si reabilitarea celor existente.
  c) In domeniul impozitului pe venit ,aplicarea următoarelor cote de impozit :
  -16% pentru venituri de pana la 5.000 lei ;
  -22% pentru venituri cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei ;
  -35% pentru venituri de peste 10.000 lei ;
  d) In domeniul impozitării pensiilor : folosirea următoarelor cote de impozit :
  – cota zero pana la 1.000 lei ;
  -16% pentru pensii cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei ;
  -30% pentru pensii de peste 5.000 lei ;
  e) Având in vedere ca guvernul transmite unitatilor administrativ teritoriale sume pentru echilibrarea bugetelor locale , propun ca aceste alocări sa nu se facă decât daca unitatea teritoriala demonstrează ca a încasat din veniturile proprii minim 90%
  din bugetul planificat pentru perioada respectiva.

  Cu stima,
  dr.ec. George TODIRASCU

 2. George Todirascu spune

  Personal sunt de acord cu reducerea salariului de bugetar cu 10%, dar nu mai mult si pensiile cu 5% iar cele mari cu 35%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata