Guvernul a dat undă verde scrisorii către FMI. Citiţi la ce s-a angajat România: 70.000 de concedieri şi creşterea taxelor, „în funcţie de necesităţi”

– Cabinetul Boc a aprobat, în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

.
Pe de altă parte, Cabinetul s-a angajat să mărească taxele şi impozitele dacă nu vor reuşi să implementeze ceea ce se angajează prin scrisoarea pe care o trimit. „Dacă aceste acţiuni se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor, în funcţie de necesităţi”, se poate citi în documentul ce va fi trimis la Washington.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, miercuri seară,că „în acest moment” este exclusă o majorare de taxe, scrie Gândul. „În condiţii normale, ceea ce înseamnă că România va rămâne în zona de creştere economică definită în scrisoarea de intenţie, nu vom avea nevoie să majorăm taxele şi impozitele până la sfârşitul anului. Este vorba de o ajustare bugetară diferită de cea care am operat-o în acest moment. Putem să tăiem suplimentar de la cheltuieli materiale, deci există soluţii, nu este nimic dramatic”, a spus oficialul.

Nu în ultimul rând printre principalele angajamente pe care Guvernul şi le ia este şi acela de a concedia circa 70.000 de bugetari în acest an. „Vom limita totodată fondul de salarii în 2011 la 39 miliarde de RON şi vom stabili o limită de 1.290.000 total angajaţi în sectorul public la începutul lui 2011„, se regăseşte la punctul 11 din scrisoare.

“Am ales această soluţie, în primul rând, pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic”, a declarat, la finalul şedinţei premierul Emil Boc, justificând decizia Guvernului de a aplica măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare şi nu măriri de taxe şi impozite.

Executivul a convenit, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional o ţintă de deficit bugetar pe anul 2010 de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) şi o creştere economică în jur de zero, ţinte îndeplinite printr-o serie de măsuri economice, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Pachetul de măsuri de austeritate prevede, printre altele, începând cu 1 iunie, o reducere a salariilor pentru aparatul bugetar cu 25% şi cu 15% a ajutorului de şomaj şi pensiilor.

Premierul a anunţat, miercuri, după întrunirea Coaliţiei de guvernare de la Palatul Victoria, că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe două proiecte de lege, unul referitor la restabilirea echilibrului bugetar şi celălalt proiect pentru stabilirea de măsuri în domeniul pensiilor.

Cele două proiecte de lege au fost analizate, în şedinţa de Guvern de miercuri într-o primă lectură, după care se va solicita avizul Consiliului Economic şi Social, cel mai probabil vineri, urmând ca actele normative să ajungă, ulterior, la Parlament.

Potrivit proiectului de lege, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, niciun salariu nu va fi mai mic de 600 de lei şi nicio pensie nu va scădea sub 350 de lei pe lună.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    E DEMULT IN SUA.DAR MINCINOSI MINT TOT TINPUL, SI PROSTIMEA O CREDE.DOAMNE CE SOCIETATE AVEM????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata