Guvernul ar putea adopta, miercuri, metodologia de recalculare a pensiilor speciale

Guvernul ar putea adopta miercuri, 21 iulie, o hotărâre privind metodologia de recalculare a pensiilor speciale, potrivit legii pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea în acest an, privind aceste pensii.

Potrivit agendei probabile a Guvernului, transmise de Biroul de presă, Executivul urmează să discute miercuri un proiect de hotărâre „pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor”.

Conform proiectului iniţiat de Ministerul Muncii, „recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii”.

Punctajul anual se calculează ţinând cont de stagiul complet de cotizare, în funcţie de data naşterii, prevăzut în Anexa nr. 3 la Legea pensiilor 19/2000, de stagiile de cotizare din legea menţionată, de stagiile totale de cotizare necesare în cazul categoriilor de salariaţi unde aceste stagii sunt mai mici.

De asemenea, la determinarea punctajului mediu anual se valorifică numai perioadele realizate până la data stabilirii sau, după caz, a recalculării pensiei de serviciu în baza legii speciale, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul de HG prevede şi recalcularea pensiilor speciale care au fost stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

„Pensiile de serviciu care au fost stabilite în baza unor hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată se recalculează potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale prezentei hotărâri”, se menţionează în text.

Pe agenda de lucru a şedinţei de miercuri ar putea intra şi un proiect de HG pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.

Legea 119/2010 prevede recalcularea pensiilor speciale, potrivit nivelului contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de stat. În urma unei decizii a Curţii Constituţionale, pensiile magistraţilor au fost scutite de la recalcularea instituită de legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata