Guvernul a adoptat OUG privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare

Guvernul a adoptat miercuri, 9 iunie, o Ordonanţă de Urgenţă privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare, potrivit unor surse guvernamentale.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a fost iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Consiliul Concurenţei şi a primit avizul Băncii Naţionale a României.

Potrivit actului normativ plecat de la iniţiatori, se statuează explicit dreptul consumatorului de a se elibera în orice moment, în totalitate sau în parte, de obligaţiile sale care decurg dintr-un contract de credit.

Cu toate acestea, în cazul rambursării anticipate a creditului, banca are, totuşi, dreptul la o compensaţie „justificată şi echitabilă” pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipată, însă numai în condiţiile în care rata dobânzii aferente creditului este fixă.

De asemenea, compensaţiile primite de creditor nu pot fi mai mari de unu la sută din valoarea creditului rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată şi data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an.

În cazul în care perioada de timp dintre rambursarea anticipată şi data convenită pentru încetarea contractului de credit nu este mai mare de un an, compensaţia primită de bancă este de maximum 0,5 la sută din valoarea creditului rambursat anticipat, se mai arată în proiectul iniţial.

Modalitatea de calcul a compensaţiei primite de bancă la rambursarea anticipată, în limitele stabilite de actul normativ, ar urma să fie stabilită de creditor, care are obligaţia să informeze consumatorul încă din stadiul precontractual cu privire la acest lucru.

Totodată, proiectul de OUG stipulează şi cazurile în care nu se solicită compensaţie pentru rambursare anticipată:

 • rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată;
 • contractul de credit este acordat sub forma unei facilităţi „descoperit de cont”;
 • rambursarea anticipată intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului nu este fixă.
Citește și
13 Comentarii
 1. Mihut spune

  F f mult cinism!
  Cum sa am bani sa rambursez in avans creditul?
  Daca aveam bani nu faceam creditul, e la mintea cocosului!
  Asta da preocupare a Guvernului pentru cei care din salariul lunar taiat nu-si mai pot achita ratele la banci!
  Concluzia este simpla: Daca nu aveti paine, mancati cozonac!

 2. ADA spune

  Buna ziua. Stie careva daca Ordonanta se aplica si rambursarilor anticipate partiale? Multumesc

 3. Dana spune

  @Mihut.
  Poti refinanta la alta banca cu dobanda mai avantajoasa. Asta e ideea nu achitarea creditului neaparat. De exemplu eu voi refinanta creditul ipotecar de la bcr, unde am dobanda de 10.4% cu un credit de la alta banca unde voi avea 5% dobanda. Astept numai publicarea in MO si incep demersurile.

 4. Maria spune

  Daca eu am efectuat o plata anticipata a creditului astazi, 09.06.2010, mi se returneaza banii?

 5. macsim marius spune

  In sfarsit o decizie buna luata de guvernanti

  Cum spunea si Dana mai sus, abia astept publicarea in M.O. apoi imi refinantez creditul de la BCR. Am 10,1% la un credit ipotecar. In conditiile actuale cred ca este o dobanda uriasa. Iar domnii care conduc aceasta banca (care a fost odata a romanilor) isi bat joc de noi.
  Ar trebui sa facem un forum doar cu cei inrobiti de BCR. Suntem f multi cu siguranta.

 6. dorin spune

  pentru ADA: Da, comisionul se elimina si pentru rambursarile anticipate partiale!

 7. Dana spune

  Da, cel mai bine ar fi sa ne intalnim pe un forum. Daca e deja vreun forum unde se discuta chestiunea asta anuntati-ma si pe mine va rog : daniella19_2003 @ yahoo.com

 8. admin spune

  Ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori – textul integral

  http://www.financiarul.ro/2010/06/11/forma-finala-a-ordonantei-de-urgenta-privind-contractele-de-credit-pentru-consumatori

 9. daria spune

  acasta ordonanta se aplica si in cazul persoanelor juridice?
  apropo de bcr aveti perfecta dreptate referitor la dobanzile aplicate

 10. Stefan spune

  Aveti idee se aplica si in cazul contractelor de leasing auto?

 11. doncostelo spune

  Din toata aceasta ordonanta s-a inteles numai faptul ca vor scadea comisioanele de rambursare? Ce ne facem cu creditela vechi, care au dobanzi inrobitoare? Care este efectul ordonantei asupra lor? Creditele luate cu ipoteca poate, in cele mai multe cazuri, nu mai pot fi refinantate, datorita faptului ca valoarea imobilului cu care au fost garantate nu mai este aceeasi ca in momentul contractarii creditului. Sa oblige bancile sa aduca dobanzile la nivelul pietei.

 12. i.d spune

  da se aplica si contractelor de lesing in cazul in care este stipulat in contract optiunea creditatului de a achizitiona masina.(de a o cumpara)

 13. i.d spune

  a se vedea art. 84 din oug 50/2010

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata