Guvernul face simulări de reducere a cotei unice la 10%. Cum ar putea fi compensat „golul” de 2 miliarde de euro

– O asemenea decizie ar fi bună din punct de vedere teoretic, dar practic este imposibil de luat ţinând cont de nevoia de venituri la buget. Efectul ar putea să nu fie cel scontat, deoarece climatul nu este prielnic atragerii de investiţii

Guvernul face simulări privind reducerea de anul viitor a cotei unice de la 16% la 10%, alături de menţinerea TVA la 24%, au declarat pentru Gândul surse guvernamentale, confirmate de Andreea Paul (Vass), consilierul personal al premierului Emil Boc.

Ea a admis că Executivul lucrează la un proiect de scădere a cotei unice la 10% şi menţinerea TVA la 24% începând din ianuarie 2011. „Se fac astfel de simulări. Nu vă pot da detalii pentru că proiectul are nevoie de o decizie politică„, ne-a declarat Andreea Paul (Vass).

Ea spune că statul va trebui să facă rost de circa şapte miliarde de lei în cazul reducerii cotei unice de la 16% la 10%, într-un scenariu optimist, iar într-unul pesimist, de 9 miliarde de lei. „Există o listă de variante de acoperire a acestei sume, însă nu s-a stabilit nimic concret”, a adăugat Vass. Unii dintre analiştii economici contactaţi de Gândul susţin că, teoretic, diminuarea cotei unice ar reprezenta o măsură bună din punct de vedere teoretic, dar practic o asemenea decizie este imposibil de luat având în vedere că pierderile la buget în acest caz ar ajunge la circa 1,8% din PIB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata