Guvernul francez cere companiei EDF un plan de redresare a energiei nucleare

Guvernul francez a dat, luni, companiei EDF o lună pentru întocmirea unui plan privind modul de abordare a deficitului de competențe și altor probleme care au întârziat proiectele nucleare și au deteriorat reputația unei industrii cheie pentru țară, relatează Reuters.

Proiectul nuclear al EDF, Flamanville 3, are întârzieri de peste un deceniu și a depășit cu miliarde de euro costurile.

Însă problemele cele mai mari le are industria nucleară franceză în ansamblu, potrivit unui audit prezentat luni, într-un moment în care guvernul trebuie să decidă asupra mixului energetic al țării din următoarea perioadă.

Raportul evidențiază, la Flamanville, deficiențe de planificare și lipsa unei gândiri unitare în primele etape ale proiectului, precum și o coordonare deficitară cu furnizorii, dar spune, de asemenea, că Franța și-a pierdut expertiza industrială în acest sector.

„Sectorul nuclear trebuie să își revină. Este o chestiune de suveranitate energetică”, a declarat ministrul Finanțelor, Bruno Le Maire, într-o conferință de presă. Le Maire a declarat că întârzierile la Flamanville, care va avea nevoie de 15 ani pentru finalizare, în loc de șase ani, și a costat aproape de patru ori mai mult decât a fost planificat inițial – au fost „un eșec pentru întregul sector electric și francez din Franța”.

Lipsa abilităților a fost atât de severă încât majoritatea sudurilor din proiectul Flamanville au trebuit să fie realizate de subcontractanți străini, a adăugat Le Maire.

EDF, deținut în proporție de 84% de statul francez, a anunțat la începutul lunii octombrie că proiectul Flamanville, început în 2006, ar costa cu 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) mai mult decât se aștepta anterior.

Factura totală se ridică acum la 12,4 miliarde de euro.

Directorul executiv al EDF, Jean-Bernard Levy, va avea o lună pentru a-și prezenta propunerile, a spus Le Maire.

„Este adevărat, industria nucleară a Franței trece printr-o perioadă dificilă”, a spus Levy la aceeași conferință de presă, adăugând că EDF „își va dubla eforturile”.

EDF a fost, de asemenea, nevoită să crească estimările de costuri pentru centrala nucleară Hinkley Point C pe care o construiește în Marea Britanie și s-a confruntat recent cu o problemă privind sudurile defecte la unele generatoare de aburi ale reactoarelor sale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata