Guvernul Iordaniei a demisionat

Guvernul iordanian și-a anunțat luni demisia, informează presa din această țară, care notează că anunțul vine în contextul în care în următoarele zile era așteptată o remaniere guvernamentală, informează Reuters.

Remanierea fusese anunțată de premierul Omar al-Razzaz, care informase că nu ia în considerare modificări în ceea ce privește cele mai importante ministere. La acel moment, premierul a spus că remanierea ar fi vizat comasarea unor portofolii.

Demisia Guvernului de la Amman vine într-un moment în care economia iordaniană este în criză. Potrivit unui plan de austeritate convenit cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Iordania trebuie să reducă cheltuielile pentru a diminua datoria publică de 40 de miliarde de dolari, echivalentul a 95% din PIB.

Guvernul a luat în ultimele luni măsuri pentru a crește salariile profesorilor și pensiile foștilor militari, ceea ce pune presiune și mai mare asupra finanțelor publice ale țării.

Economia Iordaniei a fost afectată în ultimii ani și de instabilitatea din regiune, care a dus la o scădere a încrederii în rândul investitorilor străini.

Regele Abdullah al Iordaniei l-a numit prim-ministru pe Omar al-Razzaz în vara lui 2018, în urma unor proteste de amploare față de creșterea taxelor, măsură solicitată de FMI pentru reducerea datoriei publice a țării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata