Guvernul oferă ajutoare financiare pentru crescătorii de porci şi păsări

Guvernul oferă ajutoare pentru crescătorii de porci şi păsări, pentru asigurarea „bunăstării” acestora, a declarat miercuri (21 iulie 2010) ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Astfel, formele de ajutor, finanţate din fonduri naţionale, vizează asigurarea unor standarde ridicate de bunăstare a acestor două specii, a spus Dumitru.

„Cele 3 forme finanţate din bugetul de stat sunt sprijinul financiar pentru crescătorii de porcine şi de păsări pentru asigurarea unor standarde ridicate de bunăstare a acestor două specii, şi, de asemenea, o nouă formă de subvenţionare a asigurărilor agricole şi anume subvenţionarea unei părţi din primele de asigurare pentru asigurarea împotriva riscurilor în producţia vegetală şi producţia animală”, a explicat Dumitru, la finalul şedinţei de guvern.

Potrivit acestuia, „sprijinul este de maximum 500 de euro pe unitate vită mare pe an”. Porcii se vor bucura de mai multe facilităţi decât păsările, a menţionat ministrul: „Aceste condiţii sunt 7 pentru creşterea porcilor şi 6 pentru păsări”.
Printre condiţiile care trebuie oferite animalelor se numără asigurarea unui iluminat natural de cel puţin 9 ore pe zi, precum şi a unei hrane mai bune.

„Se referă la condiţiile de creştere a animalelor, cum ar fi asigurarea unui spaţiu mai mare pentru animalele crescute în sistem intensiv, asigurarea unui microclimat, asigurarea unui iluminat natural mai mare de 9 ore pe zi sau 11 ore pe zi iluminat artificial, asigurarea unei hrane mai bune din punct de vedere nutritiv sau, spre exemplu, la păsări, neutilizarea făinelor proteice, inclusiv a făinelor de peşte, în hrană”, a explicat Mihail Dumitru.

De asemenea, din fonduri europene se finanţează 2 scheme, care vizează sprijinirea producătorilor de lapte din zonele defavorizate, respectiv zona de munte, şi o schemă care vizează conversia de la agricultura convenţională la cea ecologică. Ajutoarele vor deveni operaţionale imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fermierii putând depune cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

agriculturaaviculturafermieriguvernMADRsprijin financiarsubventiizootehnie
Comentarii (0)
Adaugă comentariu