Guvernul renunţă la plata TVA în vamă, însă păstrează taxarea inversă

27

– Desi Ordonanta pentru reducerea evaziunii fiscale fusese adoptata de Guvern inca de la finalul lunii mai, actul normativ a fost publicat abia miercuri (23 iunie) in Monitorul Oficial, dar nu in forma adoptata initial de Guvern, textul acesteia fiind modificat dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca multe dintre prevederi incalca legislatia UE.

OUG nr. 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 421 din 23 iunie 2010, informează Avocatnet.ro.

Noul act normativ elimina plata efectiva a TVA la punctele de frontiera pentru achizitiile intracomunitare, insa pastreaza taxarea inversa si Registrul Operatorilor Intracomunitari, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 august, cu o luna mai tarziu decat era prevazut initial.

Accize

De asemenea, actul normativ prevede ca pentru tigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 96% din acciza totala pentru tigarete, care reprezinta acciza minima. Cand suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima.

In forma anterioara a ordonantei, Guvernul introducea in sfera de aplicare a accizelor si produsele considerate de lux (iahturi si alte ambarcatiuni pentru agrement, confectii din blanuri naturale, bijuterii din aur si/sau din platina, parfumuri).

Fiscul va primi acces la conturile bancare

Ordonanta stabileste ca institutiile de credit au obligatia ca, la solicitarea organelor fiscale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori. Solicitarea se face pentru fiecare titular in parte.  Informatiile astfel obtinute vor fi utilizate doar in scopul indeplinirii atributiilor specifice ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News