Ce scrie presa internaţională despre remanierea Guvernului de la Bucureşti

Remanierea a 6 miniştri din guvernul Boc survine în contextul în care popularitatea executivului a scăzut considerabil în ultimele luni din cauza programului de austeritate drastic asumat de România faţă de FMI, şi pe fondul eforturilor majore depuse pentru a restabili creşterea economică. Planează însă şi riscul de instabilitate politică, o preocupare pentru investitori, relevă media internaţionale.

Guvernul nepopular al României era în fierbere joi după ce premierul a remaniat 6 miniştri, – de finanţe, al muncii, al agriculturii, al transporturilor şi comunicaţiilor şi al economiei, notează o analiză publicată de Associated Press joi (2 septembrie 2010).
România este împotmolită în recesiune, iar guvernul a redus salariile din sectorul bugetar cu un sfert şi a crescut TVA-ul de la 19 la 24%, la 1 iulie, pentru a reduce deficitul bugetar – măsuri privite cu dispreţ de români, dar solicitate de Fondul Monetar Internaţional.

Aceste reduceri sunt destinate conformării la condiţiile puse pentru primirea împrumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana  şi Banca Mondială pentru a ajuta ţara să iasă din dificultatea financiară gravă pe care a cunoscut-o anul trecut, când economia s-a contractat cu 7,1 la sută. O parte din bani a fost utilizată pentru plata pensiilor şi a salariilor, precizează AP.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a criticat concedierea sa spunând ca a fost motivată politic. La începutul acestei veri, el a fost mustrat de Boc pentru că a afirmat că România trebuie să regândească cota unică de impozitare în favoarea unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor, care să taxeze salariile de top cu un procent mai mare.

AP scrie că Vlădescu a jucat un rol-cheie în negocierile cu FMI. David Oxley, economist specializat pe pieţe emergente pentru Capital Economics din Londra a declarat: „Problema este dacă există voinţa politica de a opera reducerile. Vor afecta remanierile voinţa politică?”, a declarat el pentru Associated Press. Agenţia de presă americană aminteşte că mai mulţi membri-cheie ai Partidului Democrat Liberal aflat la guvernare i-au cerut lui Boc să demisioneze.

Popularitatea guvernului a scăzut considerabil în ultimele luni din cauza reducerilor de cheltuieli, dar şi din cauza unei nemulţumiri crescânde faţă de preşedintele Traian Băsescu, care este văzut ca jucând un rol-cheie, deşi postul nu-i permite să intervină în treburile guvernului, comentează sursa citată.

Partidul Social Democrat de opoziţie a declarat ca va depune o moţiune de cenzură, dar nu este clar dacă aceasta va fi încununată de succes, deoarece PDL al lui Boc se bucură de sprijinul partidului minorităţii etnice a maghiarilor, UDMR, partener la guvernare.
Agenţia mai notează că instabilitatea politică a afectat România în ultimul an înainte de alegerile prezidenţiale câştigate de Traian Băsescu. Guvernul anterior al lui Boc a căzut anul trecut, fapt care a condus la suspendarea temporară a acordului României cu FMI.

Agenţia americană Bloomberg notează într-o analiză de vineri că demiterea miniştrilor survine în contextul în care Boc se confruntă cu o moţiune de încredere după creşterea TVA şi reducerea salariilor bugetarilor pentru a beneficia de asistenţa internaţională.
Bloomberg menţionează numele lui Gheorghe Ialomiţianu, un economist care este vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din parlament, nominalizat pentru funcţia de ministru de finanţe, în locul lui Sebastian Vlădescu, în timp ce Ion Ariton a fost nominalizat ca ministru al economiei, în locul lui Adriean Videanu.

Agenţia notează declaraţiile făcute de premierul Boc la finalul şedinţei Colegiului Director al PDL, potrivit căruia propunerile de remaniere sunt orientate pe două obiective, şi anume continuarea proiectelor de reformă şi pentru ca în 2011 România să treacă pe creştere economică.
Premierul român a mai precizat totodată că se bazează pe experienţa dobândită de parlamentarii nominalizaţi, în perioada în care au făcut parte din comisiile de specialitate din parlament.

Al doilea stat membru cel mai sărac al Uniunii Europene se bazează pe un ajutor de 20 de miliarde de euro acordat de FMI pentru a rămâne pe linia de plutire, după cea mai rea recesiune cunoscută de ţară. Economia României se va contracta probabil din nou, în 2010, în contextul în care măsurile de austeritate ale guvernului descurajează cererea consumatorilor, potrivit declaraţiilor şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, făcute la 4 august.

Înlocuirea lui Videanu, 52 de ani, este „dezamăgitoare dintr-o perspectivă de piaţă, dar este preţul plătit pentru a-i da guvernului actual cel puţin o şansă de a supravieţui unei moţiuni de încredere”, a afirmat Tim Ash, director de cercetare privind pieţele emergente la Royal Bank of Scotland din Londra.
Şi Bloomberg aminteşte că guvernul Boc a ridicat TVA cu 5 puncte procentuale şi a redus salariile bugetarilor cu 25% pentru a îndeplini condiţiile pentru programul internaţional de asistenţă.

Relevând preţul austerităţii, Bloomberg notează că guvernul s-a confruntat luni de zile cu critici din partea sindicatelor şi opoziţiei, inclusiv cu o moţiune de cenzură în iunie, pe care Boc şi susţinătorii săi au câştigat-o însă cu un avantaj de opt voturi.
Două partide de opoziţie, social-democraţii şi liberalii, au declarat că intenţionează să depună o nouă moţiune de cenzură, până la sfârşitul anului, în contextul în care încearcă să formeze un guvern ce va renunţa la măsura de creştere a TVA decisă de Boc şi va revigora economia. Cele doua partide deţin 214 de voturi în legislativul cu 471 de locuri.

„Guvernul a reuşit acolo unde Ungaria a eşuat până acum în termeni de menţinere pe făgaş a programului lor cu FMI”, a afirmat Tim Ash. „În cele din urmă, preţul acestei încrederi în punerea în aplicare a programului, precum şi a măsurilor dure de austeritate cerute ca parte a programului, este că guvernul ar putea cădea.”
Guvernul din România a fost zguduit joi, după remanierea a şase miniştri-cheie, este de părere şi Financial Times.
Era de aşteptat de mult timp ca Emil Boc, controversatul premier, să-şi remanieze miniştrii, ca răspuns la lipsa de popularitate a cabinetului. Măsurile de austeritate destinate să ajute România să respecte termenii acordului de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI au subminat sprijinul pentru guvernul Boc, care nu deţine decât o majoritate subţire.

Şi FT relevă că unii membri ai PDL i-au spus premierului că ar trebui să-şi dea demisia. În opinia ziarului britanic, Vlădescu, în calitate de ministru de finanţe a jucat un rol-cheie în negocierile cu FMI, instituţie care, împreună cu UE, a acordat un ajutor vital pentru România, atunci când pieţele financiare globale au secat.
FT aminteşte, de asemenea, măsurile de austeritate ale României, anunţate în luna mai, pentru a ajuta ţara să menţină deficitul bugetar sub ţinta de 6,8 % convenită cu FMI. Dar românii au răspuns cu furie la reducerea cu 25 la suta a salariilor bugetarilor şi cu 15% a unor beneficii precum şi creşterea cu 5% a TVA.

Instabilitatea politică a rămas o preocupare-cheie pentru investitori având în vedere că guvernul anterior Boc a căzut anul trecut, fapt ce a dus la suspendarea temporară a facilităţii de credit standby cu FMI. Boc a supravieţuit însă unei moţiuni de cenzură în iunie.
În opinia FT, era de aşteptat ca Vlădescu să plece din guvern după ce a fost mustrat de către premier în această vară pentru afirmarea perspectivei ca România să renunţe la taxa unică de impozitare în favoarea unui sistem de impozitare progresivă.

După ce s-a contractat cu 7% anul trecut, economia României ramâne fragilă, iar măsurile de austeritate sunt de aşteptat să contribuie la o contractare în continuare cu aproximativ 2% din PIB anul acesta. Şi publicaţia The Voice of Russia subliniază în ediţia de vineri remanierea amplă a cabinetului Boc, în contextul în care ţara depune eforturi majore pentru a restabili creşterea economică.

Reorganizarea drastică survine în condiţiile în care guvernul şi PDL aflat la guvernare şi-au văzut popularitatea scâzând considerabil de la adoptarea, în iunie, a programului de austeritate drastic. PSD a respins remanierea drept încercare de cosmetizare a cuiva care este mort deja şi a promis să încerce demiterea lui Boc şi a cabinetului său, mai scrie Voice of Russia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata