Guvernul se face că nu vede salariile din companiile de stat

– Cele mai mari discrepante salariale fata de sectorul privat sunt in firmele statului, scrie Ziarul Financiar.

.
Peste 5.000 de angajati din companiile de stat au salarii brute mai mari de 8.000 de lei pe luna, insa Guvernul nu a luat in calcul in discutiile cu FMI si economiile care ar putea fi facute prin ajustarea castigurilor din acest sector.

Alti 6.000 de angajati din administratie depasesc pragul salarial de 8.000 de lei, insa varfurile nu se regasesc in domenii precum sanatatea si invatamantul, ci in randurile birocratiei centrale si locale.

In lipsa unui plan gandit din timp, Guvernul a preferat varianta facila a ajustarii in bloc a salariilor si a pensiilor pe care le poate controla cel mai usor, ferindu-se sa intre pe terenul juridic minat al contractelor de munca din companiile cu capital de stat.

Cert este ca informatiile despre castigurile salariale ale mai mult de 250.000 de bugetari din armata, servicii, politie si ale angajatilor din companiile de stat lipsesc din statisticile pe care Ministerul de Finante le-a trimis sindicatelor inainte de discutiile din Consiliul Economic si Social privind reducerile de salarii cu 25% in sectorul bugetar. Un calcul sumar arată ca statul cheltuieste doar cu fortele de ordine aproximativ 6 miliarde de lei anual.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata