Guvernul și-a dat acordul în proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Compania de gaze Black Sea Oil-Gas a informat că în acest moment, Guvernul și-a oferit acordul pentru pornirea exploatării gazelor din Marea Neagră. Mai clar,  Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale s-a declarat într-un totul de acord pentru a iniția studiile de evaluare a resurselor de gaze libere din zăcămintele Ana și Doina. Cele două zăcăminte sunt parte a Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Mării Negre.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Marii Negre are la bază săparea a cinci sonde și executarea unui ansamblu submarin de producție, precum a precizat compania americană împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International. Se pare că acest submarin de producție se va conecta prin intermediul unei conducte de 18 kilometri la platforma de producție monitorizată și mânuită de la țărm. Mai departe, o altă conductă submarină va asigura transportul gazelor până la recenta stație de tratare a gazelor din comuna Corbu.

Se vor extrage circa un miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce înseamnă 10% din consumul de gaze pe care îl are țara noastră.

Această aprobare din partea ANRM reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către ANRM.”, a explicat directorul general de la Black Sea Oil-Gas, Mark Beacom.

Black Sea Oil-Gas a făcut anunțul în luna februarie a acestui an că va investi 400 de milioane de dolari pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

Este un proiect important pentru țara noastră deoarece, actul încheiat de Guvern cu cei de la Black Sea Oil-Gas este o noutate în industria petrolieră offshore a României după anul 1989. În plus, acesta este un semn care ne arată că marile companii care până acum și-au dat interesul în exploatarea din Marea Neagră, că sunt pregătite să treacă la etapa de producție.

Bugetul de stat al României ar putea primi redevențe în valoare de circa 370 de milioane de euro datorită aproximărilor făcute vis-a-vis de producția de gaze offshore a țării noastre. La fel s-a întâmplat și în anul 2017 când statul a primit redevențe de 140 de milioane de euro.

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata