Guvernul supravieţuieşte moţiunii de cenzură; undă verde planului de austeritate

Parlamentul român a respins marţi moţiunea de cenzură împotriva guvernului de centru-dreapta, deschizând calea punerii în aplicare a unui plan draconic de austeritate contestat de opoziţie şi de sindicate, relevă un comentariu France Presse.

 

Un total de 228 de aleşi au votat pentru moţiune şi 197 împotrivă, însă pentru adoptarea textului era nevoie de o majoritate de 236 de voturi.

Respingerea moţiunii va permite guvernului să înainteze cu planul de diminuare cu 25% a salariilor în sistemul public şi cu 15% a pensiilor, conform acordurilor încheiate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, aminteşte agenţia de ştiri citată.

În contrapartidă cu aceste măsuri, creditorii urmează să deblocheze săptămâna viitoare noi tranşe din ajutorul total de 20 de miliarde de euro încheiat în 2009.

Mai rămâne un singur obstacol de depăşit: partidele de opoziţie ameninţă să conteste reducerile la Curtea Constituţională, după cum a anunţat Victor Ponta, liderul Partidului Social Democrat (PSD, de opoziţie), care s-a aflat la originea acestei moţiuni.

Într-o ţară unde salariul mediu se ridică la 350 de euro pe lună şi pensia la 170 de euro, reducerile ar urma să ducă la economii de 2,5 miliarde de euro până la sfârşitul anului şi să reducă deficitul public la 6,8% din PIB.

În timpul dezbaterilor, câteva mii de sindicalişti şi pensionari nervoşi au protestat în faţa parlamentului, cerând demisia premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, mai notează France Presse. ‘Să vă fie ruşine’ şi ‘Hoţilor’, au strigat ei, încercând să forţeze intrarea în curtea parlamentului.

Însă, potrivit ministrului finanţelor Sebastian Vlădescu, ‘presiunea străzii nu poate schimba situaţia, care este gravă’. ‘România nu-şi poate permite să plătească salariile la nivelul din 2008, deoarece economia s-a contractat’, a subliniat el.

După un deceniu de creştere, PIB-ul României, una dintre ţările cel mai afectate de criză din UE, a scăzut cu 7,1% anul trecut. În primăvara lui 2009, cu mult înaintea Greciei, această ţară a obţinut un ajutor crucial de la FMI şi de la UE pentru a depăşi criza, comentează France Presse. Pentru 2010, FMI se aşteaptă la o nouă contracţie a PIB, în jurul a 0,5%

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata