Guvernul trebuie să-şi respecte promisiunile pentru a câştiga încrederea consumatorilor

Bancherii prezenţi în cea de-a doua zi a Forumului Financiar de la Bucureşti sunt de părere că încrederea consumatorilor în promisiunile Guvernului reprezintă una dintre cele mai importante condiţii de depăşire a crizei economice.

‘Chestiunea încrederii trebuie discutată. Ce ar putea da încredere consumatorilor din România? Cred că respectarea promisiunilor. Lucru valabil atât pentru bănci, cât şi pentru Guvern‘, a declarat miercuri, 26 mai, Dominic Bruynseels, preşedintele Băncii Comerciale Române (BCR).

Acesta a adus în discuţie situaţia băncilor la ora actuală, dar şi avântul pe care îl luase creditarea în franci elveţieni în România.

Înainte de criză a existat o anumită creştere a împrumuturilor în franci elveţieni, cu o rată din total de 12 la sută. Ca rezultat al recesiunii şi al mecanismelor avute în vedere totul a fost torpilat. O anumită concurenţă de pe piaţă perturbă valoarea sub aspectul marjelor de profit şi costurile de risc ataşate erau destul de mari.

Toate băncile au învăţat care sunt riscurile de creditare pe această piaţă. Din punctul meu de vedere, pentru companiile bine administrare este un moment prielnic pentru a investi’, a explicat Bruynseels.

La rândul său, Pasquale Diana, director executiv CEE Economist Banca Stanley, Londra, a spus că în privinţa creditării trebuie să se ia măsuri agresive din punct de vedere fiscal, în timp ce în planul de măsuri de austeritate al Guvernului ar fi trebuit inclusă şi creşterea de taxe.

‘Creditul nu are un punct de inflexiune. Cred că trebuie să se ia măsuri agresive din punct de vedere fiscal. Din punct de vedere al măsurilor de austeritate propuse de către Guvernul român, cred că mărirea taxelor ar fi soluţie, dar decidenţii nu au vrut asta’, a menţionat Diana.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata