Guvernul va adopta normele de aplicare ale Codului Fiscal, privind şi drepturile de autor

Guvernul a analizat, miercuri (28 iulie 2010) în primă lectură, normele de aplicare privind modificările la Codul Fiscal, care vizează şi contribuţiile plătite pentru drepturile de autor, urmând ca o hotărâre în acest sens să fie adoptată, cel mai probabil, într-o şedinţă extraordinară programată pentru luni (2 august 2010), a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

Potrivit acesteia, proiectul de hotărâre de Guvern privind normele metodologice urmează să fie publicat, după şedinţa de miercuri, pe site-ul Ministerului Finanţelor, pentru dezbatere publică.
În şedinţa de guvern de miercuri, Cabinetul a luat în considerare posibilitatea ca persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor şi au şi un salariu pe cartea de muncă să fie scutite de contribuţiile la bugetul de pensii, la asigurările de sănătate şi la şomaj aferente drepturilor de autor, a explicat Ioana Muntean. Aceste persoane ar urma astfel să plătească contribuţii aferente salariului lunar.

În schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creaţii în decursul unui an, fără să aibă un salariu pe carte de muncă, ar urma să plătească contribuţiile sociale menţionate pentru drepturile de autor anual, aplicate la o bază echivalentă a cinci salarii medii brute pe an.
O altă categorie vizată de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de muncă, dar au şi venituri lunare din drepturi de autor.

Aceste persoane ar urma să plătească atât contribuţiile aferente salariului lunar, cât şi pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o bază de taxare de maximum 5 salarii medii brute pe economie pe lună, a precizat Ioana Muntean.
Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei. Guvernul a adoptat pe 30 iunie o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, conţinând şi prevederi legate de drepturile de autor. Potrivit OUG, Ministerul Finanţelor avea la dispoziţie 30 de zile pentru prezentarea normelor de aplicare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata