Hackerul român Guccifer: Spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton „a fost facilă”

Spargerea contului de e-mail al fostului secretar de stat american Hillary Clinton a fost „un lucru facil”, a declarat – într-un interviu în exclusivitate acordat Fox News din închisoare – Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de „Guccifer”, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România.

„Guccifer”, care a fost extrădat în luna martie în SUA, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracţiuni informatice în Statele Unite.

„Pentru mine, a fost uşor… uşor pentru mine, pentru oricine„, a spus hackerul, care se află într-o închisoare din oraşul Alexandria, statul Virginia, în aşteptarea procesului său judiciar.

Rolul potenţial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News. Ulterior, hackerul a susţinut că a putut avea acces la server în cadrul unui interviu de jumătate de oră acordat în închisoare.

Ca reacţie la afirmaţiile lui Lazăr, stafful de campanie al lui Hillary Clinton, candidată a Partidului Democrat la prezidenţialele din SUA din luna noiembrie, a dat publicităţii miercuri seară un comunicat.

„Nu există absolut niciun fundament pentru a crede afirmaţiile făcute de acest infractor din celula în care este închis. În plus, el nu oferă nicio dovadă în sprijinul declaraţiilor sale, descrierile sale despre serverul doamnei Clinton nu sunt conforme cu realitatea”, se menţionează în comunicatul citat.

Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mailuri conţinând informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.

„Guccifer” a declarat că mai întâi a spart contul AOL al lui Sidney Blumenthal, apropiat al lui Hillary Clinton, după care a putut să aibă acces „”cam de două ori”” la serverul fostului secretar de stat. El a descris conţinutul mesajelor drept „neinteresante”” pentru el la acea vreme.

„Nu le-am acordat atenţie. Pentru mine, nu părea contul lui Hillary Clinton, ci un cont de e-mail pe care ea şi alţii îl foloseau pentru a discuta chestiuni electorale””, a explicat „Guccifer”.

După ce a făcut căutări pe internet şi a văzut că existau probleme de securitate în contul e-mail al lui Blumenthal, el a „”intrat”” în acest cont, unde a văzut zeci de mesaje trimise de pe adresa de e-mail a lui Hillary Clinton.

În iunie 2014, „Guccifer” a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de „Guccifer” se află fostul director al SRI George Cristian Maior şi fosta eurodeputată Corina Creţu.

Marcel Lehel Lazăr a spart şi conturi de e-mail ale altor oficiali americani, printre care fostul secretar de stat Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi ale unor vedete din SUA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata