Hanklich-ul sau lichiul săsesc

Hanklich-ul căruia românii îi spun „hencleș” este un desert specific gastronomiei săsești, care se face în toate satele transilvane unde au fost etnici germani și unde româncele au învățat să facă această plăcintă de la săsoaice.

Nu există sat săsesc din jurul Sibiului, unde să nu știe cineva să facă „hencleș”. Este un desert gustos și simplu de făcut. Dovadă că este un desert de succes este faptul că și un lanț de brutării și patiserii din Sibiu vinde zilnic „hencleș”.

„Hencleșu trăbă frământat până chică apa din grindă, adică până când ai obosit de atâta frământat. Se coace cu pita, că nu se ard lemne dejaba. Bagi hencleșu în cuptor, când pita e pe jumătate coaptă”, așa povestește o româncă din comuna Alțâna rețeta „hencleș”-ului săsesc, în cartea de bucate „Rețete tradiționale din zona Sibiului”, volum realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul — Junii” Sibiu.

Promovat și în cea mai recentă carte de bucate săsești, apărută în aprilie 2015, la Mediaș, „Gătim împreună în Casa Baronului”, „Hanklich”-ul este un lichiu săsesc. Pentru aluat, avem nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram de făină, 25 de grame de drojdie, 5 ouă, 250 de grame de zahăr, apă, 250 de grame de unt topit, sare și 600 de ml lapte.

Înainte de cernea făina în „covată”, un vas de lemn. Pe urmă, în mijlocul făinii, se prepara o plămădeală din drojdie, laptele, două linguri de făină și două linguri de zahăr. Se acoperă și se lasă la dospit, aproape de o sursă de căldură, în jur de 20 de minute. Se adaugă treptat făina, laptele călduț, trei ouă, zahărul, apa, untul topit și puțină sare. Aluatul se frământă „până când face bășici”, conform Aureliei Rusu, autoarea cărții „Gătim împreună în Casa Baronului”. Odată frământat, aluatul se lasă la dospit sau să se „odihnească” cel puțin jumătate de oră.

După ce a crescut, aluatul se împarte în părți egale și se întinde, doar de la mijloc spre margini, cu ajutorul unui sucitor (făcăleț).

Pentru compoziția de deasupra, se bat celelalte două gălbenușuri spumă, se adaugă 100 de grame de unt și trei linguri de smântână. Compoziția se omogenizează bine.

Se pune aluatul, în tava unsă cu grăsime, la copt și se înțeapă din loc în loc, cu furculița. Pe urmă se adaugă compoziția și se pune la copt, până când se rumenește deasupra. Se lasă la copt cam 20 de minute, după care se presară cu zahăr și se servește cald, tăiat în formă de triunghiuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata