Haos la plata contribuţiilor la fondul de sănătate

– Cei care au carte de muncă şi drepturi de autor, dar şi studenţii care au colaborări ori cei care trăiesc din chirii sunt obligaţi să cotizeze la sănătate.

Noile reguli privind contribuţiile pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente sunt extrem de neclare în ceea ce priveşte datoriile la fondul de asigurări de sănătate. Acum o săptămână se ştia că achită contribuţia la sănătate doar cei care au venit exclusiv din drepturile de autor.

Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun acum că, de fapt, o persoană care are carte de muncă şi drepturi de autor trebuie să achite contribuţiile de două ori, pentru primele lunar, pentru drepturi anual.

Noua lege prevede însă că plata se face lunar. Pe de altă parte, ies la iveală multe situaţii în care legea prevedea de ani buni achitarea de contribuţii la sănătate însă mulţi nu au ştiut şi s-au trezit că li se cere să plătească retroactiv pentru ultimii cinci ani.

Mai nou, casele de asigurări primesc de la ANAF listele cu cei care au avut venituri, trimit acasă somaţii de plată şi la nevoie pot începe exectuarea silită.

 

Cine trebuie să plătească

Potrivit Legii 95 din 2006 orice persoană fizică care nu este salariată dar obţine venituri impozabile trebuie să plătească contribuţie la fondul de sănătate. „Se includ aici drepturile de autor, convenţiile civile, dobânzi, chirii, dacă sunt unica sursă de venit. Studenţii au dreptul la servicii medicale gratuite numai dacă nu realizează venituri din muncă. Din momentul în care încep să muncească, trebuie să plătească şi la fondul de sănătate”, explică reprezentanţii caselor de asigurări.

 

Calcule diferite pentru penalităţi începând cu iulie

Ceea ce e destul de clar e ce riscă cei care nu plătesc. Dacă în ultimii cinci ani aţi avut venituri impozabile şi le-aţi declarat la Fisc fără a plăti şi la sănătate riscaţi sechestru pe bunuri şi conturi. În plus, la sumele datorate se adaugă penalităţi de întârziere care se calculează diferit din iulie 2010.

Până la 1 iulie, majorările de întârziere au fost de 0,1% pentru fiecare zi. După 1 iulie, calculele se fac altfel: pentru fiecare zi de întârziere se plăteşte o dobândă de 0,05%. În plus, după 30 de zile de întârziere se adaugă penalitaţi: între 30-60 de zile – 5% din suma datorată, iar peste 60 de zile – 15% din suma datorată.

Integral pe Evz.ro

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata