Harghita: Aproximativ 150.000 de persoane au participat la marele pelerinaj de la Şumuleu Ciuc

Aproximativ 150.000 de credincioși din toată lumea, printre care s-a aflat și președintele Ungariei, Ader Janos, au participat, sâmbătă, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est.

Încă de la primele ore ale dimineții, grupurile de pelerini s-au îndreptat către altarul situat pe muntele Șumuleul Mic, la marginea municipiului Miercurea Ciuc, acolo unde s-a oficiat Sfânta Liturghie. Oamenii au purtat în mâini steaguri religioase, au spus rugăciuni și au intonat imnuri închinate Sfintei Fecioare Maria, aflată în centrul acestui pelerinaj.

Unii dintre ei au fost îmbrăcați în costume populare, iar alții au fluturat steagul Ungariei sau pe cel secuiesc. Printre pelerini s-au numărat și persoane foarte în vârstă, unele dintre ele cu probleme de sănătate, dar și copiii foarte mici, purtați de părinți în brațe sau în cărucioare. Credincioșii au venit la pelerinaj din toată țara, din Ungaria sau alte țări europene, dar și din Canada, SUA sau Australia.

Ei au spus că nu simt oboseala, că sunt împăcați pentru că au primit binecuvântarea Maicii Domnului. Unii dintre pelerini nu au mers pe ruta obișnuită, ci au ales să urce un deal abrupt, denumit „Drumul Crucii” pe care se află 14 cruci ce simbolizează opririle pe care le-a făcut Isus pe Golgota.

„Suntem împăcați în suflet, la această mare sărbătoare. Toată lumea cântă, peste noi există o atmosferă de cântece sfinte, parcă zboară cu noi niște îngeri, parcă Maica Domnului le ține în brațele sale. Este o atmosferă nemaipomenită”, a spus un pelerin în vârstă de 60 ani, din Harghita.

O femeie venită din Bistrița este convinsă că Sfânta Fecioară o ajută, pentru că „Maica Domnului le dă tuturor ceea ce cer și ceea ce merită”.

Printre pelerini s-a numărat și Michael Duffy, un preot catolic din Irlanda, care s-a declarat impresionat de marele eveniment.

„E o plăcere să fiu aici, la această slujbă oficiată în aer liber, într-un loc atât de frumos. Toți acești oamenii cred în Dumnezeu, în puterea lui Dumnezeu, de aceea sunt aici. Au nevoie ca Dumnezeu să-i întărească (…) Noi venim aici pentru Fecioara Maria. E un loc încărcat de Sfântul Spirit și un moment spiritual foarte puternic”, a spus acesta.

Directorul catedralei franciscane, fratele Urban Erik, a afirmat că oamenii vin la Șumuleu din dorința de a se întâlni cu Dumnezeu și de a se ruga Fecioarei Maria.

„La Rusaliile de la Șumuleu oamenii vin din dorința de a se întâlni cu Dumnezeu și de a aduce respectul si omagiile Fecioarei Maria. Motto-ul de anul acesta al pelerinajului de Rusalii este un citat din Evanghelia după Luca: ‘Fericit este pântecul care te-a purtat’. Mesajul Rusaliilor din acest an este să fim solidari cu viața și să nu reprezentăm o cultură care duce la pierzanie și de aceea ne rugăm în mod special mamelor”, a spus fratele Urban Erik.

La fel ca în anii precedenți, slujba religioasă a început după ce la altarul în aer liber a ajuns „Laborumul”, steagul sfânt al Șumuleului, adus din catedrala franciscană, care a fost purtat de cei mai merituoși elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic ”Segítő Mária” din Miercurea Ciuc.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, IPS dr Jakubinyi Gyorgy, iar singurul invitat va fi oratorul pelerinajului, preotul decan de Mureș și Târnave, Olah Denes.

Acesta i-a îndemnat pe oameni să se roage, pentru că rugăciunea unește și a făcut apel la solidaritatea maghiarilor.

„Secretul unei vieți fericite constă în relația noastră cu cuvintele lui Dumnezeu și de aceea trebuie să ascultăm cu atenție ceea ce zice el. (…) Ajunge cu fluturarea steagurilor fără sens și romantica națională. Trebuie să ne trezim conștiința. A venit timpul faptelor și a muncii. (…) Cel care se roagă ține mâna Domnului. Rugăciunea ne unește. Țineți-vă unul de celălalt și rugați-vă” , a spus oratorul pelerinajului, preotul Olah Denes.

La eveniment a participat pentru a doua oară consecutiv și președintele Ungariei, Ader Janos, alături de soția sa, dar și alți oameni politici de la Budapesta.

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.

Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc se organizează în acest an pentru a 447-a oară.

Potrivit datelor istorice, în anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioșilor catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Aceștia, adunați la Șumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au înfruntat armata principelui. În acest timp, cei rămași la biserică — bătrânii, femeile și copiii — s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca să-i ajute să-și apere credința.

După respingerea atacului, bărbații s-au întors la Șumuleu cu steagurile împodobite cu crengi de mesteacăn și cu toții s-au rugat Domnului și Sfintei Fecioare, exprimându-și astfel recunoștința pentru obținerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu-Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Șumuleul Mic, iar la coborâre își împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn. Statuia din lemn de tei a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Franciscană de la Șumuleu Ciuc este considerată a fi făcătoare de minuni și este cea mai mare de acest fel din lume. Drept dovadă că rugăciunile către Fecioara Maria au fost ascultate, pe pereții catedralei franciscane se află amplasate zeci de obiecte de metal donate de cei care au fost ajutați de Maica Domnului.

De câțiva ani, reprezentanții Ordinului Franciscanilor, dar și autoritățile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata