Harghita: Cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 ani; preţul este mai mare şi cu 30%

29

Apicultorii harghiteni înregistrează cea mai scăzută producție de miere din ultimii 50 de ani, influențată de vremea friguroasă, fapt ce a dus la creșterea prețului.

Președintele Asociației Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat  că vremea a fost extrem de capricioasă, cu temperaturi scăzute înregistrate în timpul nopții, de până la două grade Celsius, care a făcut imposibilă acumularea nectarului. Din acest motiv, albinele nu au avut ce să culeagă, iar producția este extrem de slabă și se situează la 10-20% din cea înregistrată în anii precedenți.

„Din cauza frigului, de câteva grade, din timpul nopții, nu s-a format nectar și chiar dacă plantele au fost foarte frumoase, albinele nu au avut ce să culeagă. Anul trecut, apicultorii care au rămas în județ au obținut 20-30 kilograme, iar în acest an au ajuns și la un kilogram sau două de miere. Suntem foarte amărâți. De peste 50 ani nu a fost o producție atât de slabă. În 1946 și 1949 au fost recolte atât de scăzute, dar au fost urmate apoi de ani mai buni. Așa că și noi trăim cu speranța”, a afirmat Lazar Tibor.

El a precizat că și apicultorii care au plecat în pastorală au înregistrat pierderi mari, obținând o producție de cuprinsă în 10 și 30 de kilograme, în condițiile în care anul trecut obțineau și 50-80 de kilograme. În plus, apicultorii au fost nevoiți să hrănească albinele cu apă cu zahăr și cheltuielile au fost în acest an foarte ridicate. Din acest motiv, prețul a crescut destul de mult, de până la 20-30%, față de anul trecut.

„Prețul a crescut destul de mult și nu prea se cumpără. Din acest motiv nici nu e indicat să mai crească. E bine că sunt mulți apicultori care au și alte surse de venit și nu depind doar de producția de miere”, a spus Lazar Tibor.

Președintele apicultorilor harghiteni, Lazar Tibor, le-a recomandat colegilor săi să hrănească bine albinele până la 15 septembrie, pentru a le pregăti pentru iarnă.

În zona Tulgheș, din nordul județului Harghita, unii dintre apicultorii care au rămas în județ și nu au practicat stupăritul pastoral s-au confruntat cu o situație dramatică, în care albinele au murit de foame.

„Eu am avut norocul să prind două culesuri bune, la rapiță și floarea soarelui, în Insula Mare a Brăilei. Dar unii dintre colegii mei rămași acasă, care nu au fost atenți și nu au dat hrană suplimentară, s-au confruntat cu situația în care le-au murit albinele. Și cei care au fost plecați în pastorală și nu au prins câmpuri bune, cu nectar, au înregistrat pierderi”, a spus Daniel Timariu, un apicultor din Tulgheș.

El a adăugat că prețul a crescut cu până la 30% și se înregistrează o scădere a vânzărilor, dar mulți apicultori vând mierea la firme en-gros, care o trimit apoi la export.

Apicultorii harghiteni au trecut și printr-o iarnă atipică, în care consumul pentru hrana albinelor s-a dublat, întrucât temperaturile au fost ridicate, iar acestea au ieșit la lucru și au consumat degeaba foarte multă energie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News