Harghita: Primarul și viceprimarul din Miercurea Ciuc, achitați în dosarul de corupție

Primarul orașului Miercurea Ciuc, Robert Raduly și viceprimarul Szoke Domokos au fost achitați, marți, în dosarul de corupție judecat de Tribunalul Mureș, sentința nefiind definitivă.

Reprezentanții Tribunalului Mureș au declarat, marți, corespondenului MEDIAFAX, că instanța a revocat și sechestrele asigatorii dispuse de DNA în cazul celor doi oficiali din Primăria Miercurea Ciuc.

„Tribunalul Mureș a dispus achitarea celor doi inculpați acuzați de fapte de corupție. În cazul primului inculpat (Raduly Robert – n.a.) s-a dispus achitarea pentru abuz în serviciu și conflict de interese, fiind dispusă achitarea și în cazul celui de-al doilea inculpat (Szoke Domokos – n.a.) pentru săvâșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și instigare la fals în acte oficiale. De asemenea, în cazul primului inculpat, instanța a revocat măsura sechestrului asigurator asupra unui imobil format din teren intravilan și casă de locuit, iar în cazul celui de-al doilea inculpat a revocat sechestrul asigurator dispus de DNA asupra unor imobile”au spus reprezentanții Tribunalului Mureș.

Potrivit acestora, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Procurorii DNA au dispus, în 2015, trimiterea în judecată a lui Raduly Robert, primar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese şi a lui Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriu, procurorii arătau că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.

Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor dintre Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.

Conform sursei citate, în perioada 2007-2011, primarul Raduly Robert-Kalman și viceprimarul Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general făcute de această firmă. Plățile nejustificate s-au făcut în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc şi SC Topo Service SA, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 de lei, majorat la 961.304 de lei prin act adițional.

Actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară în municipiul Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate, potrivit procurorilor DNA.

Totodată, în rechizitoriu se arăta că, în cursul anului 2014, viceprimarul Szoke Domokos a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

În 22 iunie 2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se ast astfel prevederile contractuale inițiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Local.

În acest sens, Szoke a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenţă a patrimoniului, concesionări şi închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicţia subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut.

Ulterior, în 2 iulie 2014, Szoke Domokos, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăţi comerciale, arată sursa citată.

De asemenea, conform procurorilor, în cursul anului 2011, Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de Primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare a unei zone verzi, în valoare estimată de 1.320.170 de lei, a acceptat și a declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru o suprafață de teren mai mare decât cea reală.

În perioada 2014-2015, Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea Primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal de la domiciliile lor din Miercurea Ciuc în diferite locații din țară. Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituției publice, se mai arăta în comunicatul DNA.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata