Record mondial în pregătirea sarmalelor, la Odorheiu Secuiesc
O inițiativă comunitară de amploare
Autoritățile din cinci localități din județele Harghita și Covasna, împreună cu un lanț de supermarketuri, se pregătesc să stabilească un nou record mondial pentru „Cele mai multe sarmale gătite într-o oală”. Evenimentul va avea loc pe 8 noiembrie la Odorheiu Secuiesc.
Detalii despre eveniment
Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că acest proiect este dedicat comunităților locale și va purta denumirea „Record mondial pentru comunitate”. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.
Sarmalele vor fi preparate într-o oală special concepută din inox alimentar cu o capacitate de 4580 litri și un diametru de trei metri. Aceasta a fost realizată de meșteșugari locali exclusiv pentru această ocazie.
Precedentul record mondial
Deși organizatorii nu au dezvăluit numărul exact de sarmale care urmează să fie gătite, se știe că recordul anterior este de 10.300 sarmale preparate de bucătarul Gali Zoltan din Serbia, utilizând o oală cu volum mult mai mic (1418.3 litri).
Implicarea comunităților locale
Un număr estimat de 250 voluntari din cele cinci orașe implicate vor contribui la procesul de gătire al sarmalelor. La finalizarea evenimentului, toate preparatele vor fi donate orfelinatelor și azilelor pentru bătrâni din zonă.
Validarea recordului
Un reprezentant al Guinness World Records Limited va fi prezent la eveniment pentru a valida noul record dacă acesta va fi doborât.
Spectacol folcloric diversificat
Pe lângă activitatea principală dedicată gătitului sarmalelor, participanții sunt invitați să asiste la un spectacol folcloric multietnic. Vor evolua ansambluri folclorice românești precum și grupuri etnice maghiare, grecești, sârbești sau ucrainene.
Evenimentul este sponsorizat de Kaufland România prin magazinele sale situate în cele cinci orașe participante iar partener profesional este o firmă locală specializată în produse din carne. Aceasta reprezintă prima încercare oficializată în vederea stabilirii unui astfel de record pe plan local.